U Hemofarm uloženo 20 miliona maraka

Dragana Keleč
U Hemofarm uloženo 20 miliona maraka

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je juče u Banjaluci novi pogon za proizvodnju i dvije nove linije za pakovanje lijekova farmaceutske kompanije "Hemofarm", vrijedne 20 miliona maraka.

Dodik je poslije svečanog otvaranja novih postrojenja kazao da je investicija vršačkog "Hemofarma" vrijedna 15 miliona, dok je Investiciono-razvojna banka RS (IRB) obezbijedila kredit od pet miliona maraka.

- Uz pomoć Vlade RS i "Hemofarmovu" upornost, danas imamo jednu od najreferentnijih kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja može da se pohvali stabilnom proizvodnjom i poslovanjem - kazao je Dodik.

On je naglasio da je saradnja IRB-a i kompanije iz Vršca još jedan dokaz opravdanosti postojanja ove banke u RS.

- Uporni kritičari koncepta IRB-a pred ovakvim i sličnim projektima treba da zastanu - istakao je Dodik i naglasio da IRB trenutno u sektoru za podršku zapošljavanju ima 350 miliona maraka, koji čekaju da budu plasirani u ovakve ili slične poslove.

Potpredsjednik "Hemofarma" iz Vršca Dragomir Ćurčić podsjetio je da je 1996. godine ova kompanija u Banjaluci zapošljavala 13, dok danas ima 163 radnika.

- Prvobitni kapacitet od 300 miliona tableta godišnje sada iznosi 650 miliona, a posle ove i još nekoliko planiranih investicija dostići ćemo kapacitet od milijardu i po tableta godišnje i vrednost kapitala od 60 miliona maraka - naveo je Ćurčić.
Direktor "Hemofarma" u Banjaluci Aleksandar Veselinović rekao je da ovo preduzeće više od 90 odsto svoje proizvodnje izvozi, i to na sva tržišta na kojima je prisutna kompanija "Štada".

- Za "Hemofarm" Banjaluka ovo je veliki dan. Investicija u ovu kompaniju predstavlja svojevrsno priznanje svim zaposlenima u "Hemofarmu" Banjaluka za njihov dosadašnji rad. Povjerenje koje smo dobili predstavlja ujedno i obavezu da u budućnosti ostvarimo još bolje rezultate - kazao je Veselinović.

Pola vijeka poslovanja

"Hemofarm" je 1. juna obilježio pola vijeka poslovanja. Kompanija je osnovana 1960. godine u pograničnom srpskom gradu Vršcu, a za svojih 50 godina rada izrastao je u međunarodnu kompaniju sa 65.630 kvadrata proizvodnog i poslovnog prostora. "Hemofarm" u Srbiji, Njemačkoj, Rusiji, Crnoj Gori, BiH, Sloveniji, SAD, Hrvatskoj, Makedoniji i drugim zemljama ima 3.000 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana