U građevinarstvu u RS radi 222.000 radnika

Glas Srpske
U građevinarstvu u RS radi 222.000 radnika

BANjA LUKA - Potpredsjednik Vlade RS Jasna Brkić izjavila je juče da u građevinarstvu u RS radi više od 22.000 radnika u više od 1.300 preduzeća i da ova grana stvara skoro šest odsto bruto društvenog proizvoda, javila je Srna.

Brkićeva je na otvaranju 13. međunarodnog sajma građevinarstva "Grames 2009" u Banjoj Luci istakla da su javne investicije jedna od najvažnijih mjera Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu Srpske sa posebnim akcentom na infrastrukturne projekte.

- Za ove namjene u ovoj godini iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS biće izdvojeno 213 miliona KM, iz budžeta RS 52,5 miliona KM, iz ino-kredita 291,5 miliona KM, a iz ostalih izvora 110,3 miliona KM - istakla je Brkićeva. Navela je da su preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS" predvidjela investicije od 222,8 miliona maraka za obezbjeđenje optimalnog rada i efikasnosti elektroenergetskog sektora u Srpskoj.

Dodala je da se intenzivno pregovara sa Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te svjetskim kompanijama o dodatnim kreditnim sredstvima i investicijama u RS.

Član uprave Banjalučkog velesajma Dobrica Žugić istakao je da se na ovom sajmu iz godine u godinu pojavljuje sve veći broj izlagača koji nude zanimljive proizvodno-uslužne sadržaje.

Istakao je da je Sajam građevinarstva najveća sajamska manifestacija u BiH, jer je jedini specijalizovan sajam.

Na sajmu "Grames 2009" učestvuje oko 300 izlagača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana