U Federaciji BiH razmišljaju o povećanju PDV-a

Agencije
U Federaciji BiH razmišljaju o povećanju PDV-a

SARAJEVO - Ministar finansija Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Ante Krajina potvrdio je da se razmišlja o povećanju PDV i smatra da bi najbolje bilo uvođenje jedinstvene stope.

"Ukoliko ne uspiju pregovori o obnavljanju aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), preći će se na "plan B" i povećati porez na dodatu vrijednost", rekao je Krajina za "Dnevni avaz".

On, međutim, nije htjeo da otkrije koliko će to povećanje iznositi, odnosno da li će povećanje biti u visini 22 ili 25 odsto, o čemu se već priča u javnosti.

"Još nije bilo zvaničnih razgovora o tome na Vladi, ali jeste na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje. Jasno je da se PDV najbolje ubire kada je na snazi jedinstvena stopa, jer je tada gotovo nemoguće da se pojave manipulacije", naveo je on.

Prema njegovim riječima, normalno je da treba naći mjeru i vidjeti iskustva drugih zemalja iz okruženja. Mi smo razmatrali tu ideju, a rađena je i studija o PDV-u i diferencijalnoj stopi. Sa studijom su upoznata obojica entitetskih premijera - pojašnjava Krajina.

Podsjeća se da  je nakon uvođenja PDV 2005. pa do 2008. godine prihodi rasli, ali i cijene. U tom periodu je prikupljeno blizu dvije milijarde maraka prihoda više nego što je planirano!

Krajina smatra da je moguće pokrenuti neke socijalne programe, ali da u Vladi još ne postoji zvaničan stav o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana