U fabrici Žica Novo Goražde pronevjereno više od 10 miliona maraka

Milka Milunović
U fabrici Žica Novo Goražde pronevjereno više od 10 miliona maraka

NOVO GORAŽDE - Bivši direktor fabrike "Žica" iz Novog Goražda Milisav Krunić svjesno je zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenja i na taj način oštetio preduzeće za najmanje deset miliona maraka.

Ovo tvrdi sadašnji direktor fabrike "Žica" Dražen Perendija. 

U prvoj prijavi, koju je sadašnje rukovodstvo "Žice" podnijelo Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu 14. jula prošle godine, navedeno je da je Krunić oštetio preduzeće za 4,5 miliona maraka.

U toj prijavi se navodi da je Krunić dopustio neosnovano bogaćenje, odnosno zelenaštvo Privredne banke a. d. Istočno Sarajevo u iznosu od 3,7 miliona maraka.

- Krunić je namjerno propustio priliku da se žali na rješenje Osnovnog suda u Višegradu od 10. februara 2006. godine, kojim je likvidaciono potraživanje Privredne banke, jednog od najvećih povjerilaca, u iznosu od 2,1 miliona maraka, udvostručeno. Time je "Žica" dovedena u tešku finansijsku situaciju i pred stečaj - stoji u prijavi.

Okružnom tužilaštvu u Istočnom  Sarajevu dostavljena je još jedna prijava protiv Krunića i članova uprave Privredne banke u likvidaciji.

- Krivičnu prijavu predatu Tužilaštvu dopunili smo informacijom da je u krugu fabrike više od deset godina funkcionisao ilegalni pogon za preradu drveta, bez zaključenog ugovora o zakupu i kontrole. Pogon je poslovao pod firmom SZR B3, vlasništvo Branka Krunića, bratića bivšeg direktora Milislava Krunića - kaže Perendija.

On je pozvao nadležno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu da riješi prijave koje se punih 11 mjeseci, kako je rekao, skrivaju po sudskim pretincima.

Policijskoj stanici u Istočnom Sarajevu dostavljena je i informacija o krađi rezervnih dijelova za mašine, čime je ova fabrika oštećena za oko 80.000 maraka. 

Iz policije kažu da su otvorili istragu i utvrdili da su nepoznata lica u proteklih nekoliko mjeseci iz Fabrike za proizvodnju žice Novo Goražde ukrala veću količinu bakarnih i aluminijumskih elemenata sa mašina i komandnih sanduka, čime je preduzeće oštećeno za oko 35.000 KM.

Uviđajem je utvrđeno da su sa 15 mašina ukradeni bakarni elementi i električni provodnici sa novoformirane proizvodne linije, koja je time onesposobljena.

- Svi poklopci mašina koji su bili obezbijeđeni, nasilno su otvarani fizičkom snagom i podesnim alatom. U toku je rad na identifikaciji počinilaca ovog krivičnog djela - tvrde u policiji.    

Perendija tvrdi da je policija do sada zbog krađe mašina saslušala šest lica. 

Milislav Krunić ranije je odbacio optužbe rukovodstva "Žice", a sada se nije javljao na telefone.

Perendija kaže da je Krunić ovih dana dobio otkaz, jer "vuče" lažno bolovanje nekoliko mjeseci.  

Mandić prodaje akcije u "Žici"? 

Dvije najveće fabrike u opštini Novo Goražde - "Žica" i "Unis" nalaze se u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji i zbog toga Momčilo Mandić, koji je jedan od najvećih akcionara u obje fabrike, rasprodaje akcije, tvrdi izvor "Glasa Srpske".

Perendija to demantuje i navodi da je u "Žici" stanje redovno i da se pripremaju za redovnu skupštinu akcionara.

- Mandić je član uprave i iako su mu neki ljudi nudili da proda svoje akcije u preduzeću, on to nema namjeru da učini - tvrdi Perendija.  

                                                                                                                                                                               

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana