U Evro­pi ras­te po­vje­renje u eko­no­mi­ju

Glas Srpske
U Evro­pi ras­te po­vje­renje u eko­no­mi­ju

BRI­SEL - Eko­nom­sko ra­spo­lo­ženje u evro­zo­ni i Evrop­skoj uni­ji (EU) zna­čaj­no je po­boljša­no, što pot­vrđu­ju i po­da­ci za de­cem­bar ka­da je in­deks ESI ras­tao već de­ve­ti mje­sec za­re­dom, sa­op­šti­la je u čet­vrtak Evrop­ska ko­mi­si­ja (EK), pre­nio je Ta­njug.

In­deks eko­nom­skog ra­spo­lo­ženja (ESI) po­ras­tao u zo­ni evra u 16 ze­malja čla­ni­ca, za 4,1 bod na 92 po­ena, a u ci­je­loj EU sa 27 čla­ni­ca za 2,5 bo­da na 91,3 po­ena.

- Uprkos ras­tu ovaj po­ka­za­telj i na­dalje os­ta­je ispod du­go­go­dišnjeg pro­sje­ka, prven­stve­no zbog uti­ca­ja pri­vre­dne i fi­nan­sij­ske kri­ze - is­ta­kli su iz EK.

Po­vje­renje u pri­vre­du je po­ve­ća­no u ve­ći­ni čla­ni­ca Uni­je i to naj­vi­še u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji za 8,2 bo­da i u Fran­cus­koj za če­ti­ri po­ena. Je­di­na zemlja u ko­joj su sta­tis­ti­ča­ri za­bilježi­li pad tog in­de­ksa je Poljska i to sa mi­nus 0,6 bo­do­va.

- Na po­boljšanje eko­nom­skog ra­spo­lo­ženja u evro­zo­ni uti­cao je, pri­je sve­ga, ra­zvoj si­tu­aci­je u in­dus­tri­ji, gdje je ra­spo­lo­ženje lanjskog de­cem­bra po­boljša­no čak za tri bo­da u odno­su na pret­ho­dni mje­sec - na­vo­di se u iz­vje­šta­ju Ko­mi­si­je.

Op­ti­mi­zam in­dus­tri­ja­la­ca po­ti­če, objašnjava­ju u EK, od ras­ta bro­ja na­ruybi­na, dok ih na dru­goj stra­ni, me­đu­tim, ko­če ne baš ve­li­ka oče­ki­vanja ko­ja se odno­se na uku­pnu proi­zvodnju.

- Pad za­li­ha uka­zu­je da in­dus­tri­ja i na­dalje tražnju po­kri­va iz svo­jih za­li­ha na skla­di­šti­ma, što se na­ro­či­to odno­si na auto­mo­bil­ski se­ktor - ka­žu u EK i na­gla­ša­va­ju da op­ti­mi­zam preo­vla­da­va i u oblas­ti uslu­ga gdje je ra­spo­lo­ženje po­ra­slo za je­dan bod u evro­zo­ni, a u Bri­ta­ni­ji čak za šest bo­do­va.

Po­boljša­no je i po­vje­renje po­tro­ša­ča u in­dus­tri­ju i uslu­ge i to za je­dan bod.   

Ko­mi­si­ja to pri­pi­su­je opa­da­ju­ćem stra­hu gra­đa­na od daljeg otpu­štanja, uprkos to­me što eko­no­mis­ti upo­zo­ra­va­ju da će sto­pa ne­za­po­sle­nos­ti ras­ti i u idu­ćoj go­di­ni, na­ro­či­to na njenom po­čet­ku.

Trgov­ci

Ve­li­ka oče­ki­vanja, na­su­prot to­me, ne­ma­ju trgov­ci u ma­lo­pro­da­ji, gdje se ra­spo­lo­ženje u EU la­ni u de­cem­bru, u po­re­đenju sa no­vem­brom, uop­šte ni­je po­kre­nu­lo, a u evro­zo­ni je po­ra­slo sa­mo za je­dan bod. Pe­si­mi­zam vla­da i u oblas­ti gra­đe­vi­nar­stva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana