U EU odobrno više zajmova

Glas Srpske
U EU odobrno više zajmova

FRANKFURT - Zajmovi odobreni kompanijama i domaćinstvima u zoni evra uvećani su tokom avgusta po najnižoj stopi od 1991. godine, usljed najteže privredne krize koja je svijet pogodila od Drugog svjetskog rata, saopštila je u petak evropska Centralna banka (ECB), prenio je Tanjug.

U saopštenju ECB-a, koji je nadležan za vođenje kreditno-monetarne politike u 16 članica Evropske unije sa jedinstvenom valutom (evro), navodi se da su zajmovi privatnom sektoru uvećani tokom avgusta minimalnih 0,1 odsto u odnosu na isti period lani, poslije porasta od 0,7 procenata u julu.
Avgustovski rast zajmova bio je najniži od početka 1991. godine, navodi ECB, uz napomenu da je u poređenju sa julom u prošlom mjesecu nivo tih kredita opao 0,1 odsto.

Na pad kreditne aktivnosti u zoni evra ukazuje i opadajući nivo novčane mase M3, koja obuhvata cjelokupna likvidna sredstva u toj monetarnoj uniji, a isto tako i veliki oprez banaka u drugih finansijskih organizacija prilikom odobravanja novih zajmova.

Ekonomista Komercbanke AG iz Frankfurta Mihael Šubert smatra da opasnost za banke koje odobravaju kredite građanima i kompanijama još nije prošla, iako postoji sve više znakova ekonomskog oporavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana