U EU nezaposleno 22,12 miliona ljudi

Glas Srpske
U EU nezaposleno 22,12 miliona ljudi

LUKSEMBURG - Prema podacima Evropske statističke agencije "Evrostat" objavljenim u petak, u Evropskoj uniji (EU) bez posla je u septembru bilo 22,12 miliona ljudi, što je najveći broj nezaposlenih u EU u posljednjih deset godina, prenijele su agencije.

Sezonski prilagođena godišnja stopa nezaposlenosti u septembru u evrozoni i EU uvećana je za 0,1 procentni bod na 9,7 odsto u odnosu na mjesec ranije.

- Za 16-članu evrozonu ovo je najviša stopa nezaposlenosti od januara 1999. godine, a za 27-članu EU najviša od januara 2000. godine od kada se vode statistike nezaposlenosti - saopšteno je iz "Evrostata".

Nezaposlenost u obje zone, u odnosu na septembar prošle godine, porasla je za oko dva procentna boda.

- Nezaposlenost u istom periodu lani u evrozoni iznosila je 7,7 odsto, a u EU 7,1 odsto - navode iz "Evrostata".

"Evrostat" procjenjuje da je u septembru 2009. godine bez posla u EU bilo ukupno 22,12 miliona ljudi, od čega 15,32 miliona u evrozoni. U odnosu na avgust ove godine, broj nezaposlenih u septembru povećan je za 286.000 u EU, a u evrozoni za 184.000 ljudi.
- Među zemljama članicama EU najnižu stopu nezaposlenosti u septembru zabilježile su Holandija i Austrija, dok su najviše stope zabilježene u Letoniji i Španiji - navodi se u saopštenju "Evrostata", gdje se dodaje da u odnosu na godinu ranije, ove godine sve zemlje bilježe rast stope nezaposlenosti.

Najmanje povećanje stope nezaposlenosti ove godine zabilježila je Njemačka, a najveće Letonija.

Među najvećim trgovinskim partnerima EU i evrozone, SAD su u septembru zabilježile najveću stopu nezaposlenosti od 9,8 odsto.

Pomoć

Britanski premijer Gordon Braun pozvao je sve članice EU da rade na otvaranju deset miliona novih radnih mjesta do 2014. godine, u sklopu aktivnosti za pokretanje rasta poslije svjetske ekonomske krize. Braun je ove sedmice pozvao lidere evropskih zemalja da im novi cilj bude smanjenje rastuće stope nezaposlenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana