U eliti samo dvije kompanije iz BiH

Željka Kokot
U eliti samo dvije kompanije iz BiH

Banjaluka - Samo dvije kompanije iz BiH, "ASA Prevent grupa" i "Elektroprivreda BiH", našle su se na listi 500 najvećih kompanija iz srednje Evrope koju je kreirala globalna konsultantsko-revizorska kuća "Dilojt".

"Dilojt" je desetu godinu zaredom analizirao poslovne rezultate najvećih kompanija iz 18 zemalja srednje Evrope i Ukrajine i sačinio listu najvećih 500 kompanija, 50 banaka i 50 osiguravajućih društava. Prag za kompanije koje su se našle na listi na osnovu rezultata u 2015. bio je 473 miliona evra prihoda od prodaje i on je porastao za tri odsto u odnosu na 2014. godinu. Ukupan prihod od prodaje koji je ostvarilo svih 500 kompanija sa liste iznosio je 685 milijardi evra, što je za 1,7 odsto više u odnosu na 2014. godinu.

"ASA Prevent grupa" imala je u 2015. godini 545 miliona evra prihoda, što joj je bilo dovoljno za plasman na 423. mjesto, dok je javno preduzeće "Elektroprivreda BiH" sa 488 miliona zauzelo 480. poziciju.

- Na listi za 2014. godinu našle su se četiri kompanije iz BiH, a bez pozicija su lani ostale "Optima grupa" i "Holdina" - kaže glavni partner za usluge revizije u "Dilojtu" za Jadransku regiju Sabina Softić.

Na listi se nalazi 40 kompanija iz regiona, odnosno četiri manje u odnosu na 2014. godinu.

- Na listi se nalazi 17 slovenačkih, 13 hrvatskih, sedam srpskih, dvije firme iz BiH i jedna iz Makedonije - kaže Softićeva i dodaje da listom dominiraju kompanije iz Poljske koje čine trećinu svih njenih aktera.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je smanjenje kupovne moći u regionu uticalo na pad prihoda od prodaje.

- Ova lista oslikava nazadovanje ekonomije BiH i nebrigu nadležnih institucija za zapošljavanje i povećanje kupovne moći stanovništva. Velike grupacije poput hrvatske "Agrokor grupe" nose zapošljavanje. Naš privredni sistem je baziran na malim, srednjim i mikro preduzećima i u takvoj situaciji je veoma teško ostvariti ekonomski razvoj zemlje - kaže Pavlović i dodaje da je "ASA Prevent grupa" izuzetak jer je dominantan izvoznik auto-dijelova koji plasira proizvode za velike kompanije i ima sigurnu naplatu.

Jedan od razloga zašto su "Optima grupa" i "Holdina" ispale sa liste je i drastično pojeftinjenje goriva, što je uticalo na njihove prihode.

Banke i osiguravajuća društva

Na "Dilojtovoj" listi najvećih banaka i osiguravajućih društava u srednjoj Evropi nema nikoga iz BiH.

Vodeća banka je PKO BP iz Poljske, a najbolje plasirana iz regiona je Zagrebačka banka na 11. mjestu. Vodeće osiguravajuće društvo je PZU iz Poljske, a najbolja u regionu je "Triglav grupa" iz Slovenije na devetom mjestu.

Tri vodeće kompanije u srednjoj Evropi po prihodu od prodaje (milijardi evra)

"PKN Orlen"      Poljska      21,1

MOL Mađarska   13,3

"Škoda"     Češka         11,5

Deset vodećih kompanija u regionu po prihodu od prodaje (milijardi evra)

"Agrokor grupa" Hrvatska   6,40

"Petrol grupa"   Slovenija  3,80

"Merkator grupa"        Slovenija  2,60

"Ina"         Hrvatska    2,48

"Elektroprivreda Srbije"   Srbija        1,86

Naftna industrija Srbije    Srbija       1,75

"GEN - I grupa"  Slovenija  1,73

"Konzum"   Hrvatska    1,71

"Hrvatska elektroprivreda"          Hrvatska    1,69

"PS Merkator"   Slovenija  1,40

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana