U blokadi skoro 37.000 preduzeća

Marina Čigoja
U blokadi skoro 37.000 preduzeća

Banjaluka - Broj blokiranih firmi u BiH ne prestaje da se povećava, pa je barem jedan blokiran račun početkom marta imalo 36.938 preduzeća, što je u odnosu na mjesec ranije za 402 više.

Prema podacima Centralne banke BiH, početkom ovog mjeseca u BiH je ukupno bilo blokirano 60.410 računa, što je u odnosu na stanje početkom prošlog mjeseca više za 785 računa.

- Početkom februara bilo je ukupno blokirano 59.625 računa, dok je barem jedan blokiran račun 36.536 firmi - pokazuju podaci Centralne banke.

Kao i do sada, na ovom spisku našle su se male prodavnice i uslužne radnje, ugostiteljski objekti, srednja i velika preduzeća, udruženja, sportski klubovi, političke partije i drugi.

Među preduzećima koja imaju blokiran račun, između ostalih, nalaze se "Željeznice FBiH", "Centrotrans" iz Sarajeva, "Željezara" Zenica, "Borac trgovina" iz Travnika, "Doboj-putevi" iz Doboja, "Fabrika kože Lauš", "Fabrika šećera" Bijeljina, "Elmont" iz Banjaluke, "Orion 3", FK "BSK" Banjaluka, Robna kuća "Kastel", "Intereks" Banjaluka, "Eurosplet" Banjaluka i drugi.

Član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Miloš Todorović kaže da povećanje broja firmi koje imaju blokirane račune pokazuje da je nelikvidnost koja je prisutna već duže vrijeme problem broj jedan u privredi RS i BiH.

- Taj trend se nastavlja i očigledno je da firme sve teže izmiruju svoje obaveze - naglasio je Todorović.

On je istakao da je veoma teško naći brzo i efikasno rješenje za trenutnu situaciju, jer ovaj problem nije nastao u kratkom periodu.

- Postoje problemi koji su unutrašnje prirode, ali i oni koji su nastali zbog ekonomske krize koja je prisutna u cijelom svijetu. Problem nelikvidnosti je veoma izražen i u zemljama u okruženju, tako da ne možemo reći da je to samo kod nas, ali jedno od rješenja moglo bi biti da se, po uzoru na zemlje iz regiona, zakonski ograniče rokovi plaćanja - naglasio je Todorović.

On je istakao da u Sloveniji i Hrvatskoj postoji zakonski rok plaćanja, te da su protiv onih koji ne plate u roku predviđene određene kazne.

- Time bismo dobili dosta čistiju situaciju kroz određen period, jer neke firme svjesno uđu u posao da bi prevarile nekoga, jer znaju da je za naplatu potreban duži period - naglasio je Todorović i dodao da se na taj način u začarani krug dugovanja uvlače firme koje bi mogle dobro da posluju.

Kompenzacija

Todorović ističe da bi jedno od rješenja za poboljšanje likvidnosti preduzeća moglo da bude i sprovođenje multilateralne kompenzacije koju je Vlada i predvidjela ekonomskom politikom za ovu godinu.

- Time bi se unutrašnji dug smanjio, odnosno "prebila" bi se međusobna dugovanja između javnog i privatnog sektora. Postoji veliki unutrašnji dug koji bi se mogao djelimično riješiti time što bi se napravila multilateralna kompenzacija. Međutim, problem bi mogao da bude to što Vladi nije u interesu da to uradi, jer su najveći dužnici u stvari javne i republičke institucije - naglasio je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana