U BiH sve više trgovačkih kuća iz inostranstva

Glas Srpske
U BiH sve više trgovačkih kuća iz inostranstva

ZAGREB - Preuzimanjem lokalnih trgovačkih kompanija i uzimanjem objekata u zakup, hrvatski trgovački lanac “Konzum” Ivice Todorića, poslije četiri godine tržišne utakmice, preuzeo je vodeću poziciju među trgovačkim lancima u BiH, objavio je poslovni.hr.

U utrci s “Intereksom”, članom francuske grupacije “Groupement des Mousljuetaires”, i slovenačkim “Merkatorom”, koji su se orijentisali na gradnju vlastitih trgovačkih centara u BiH, “Konzum” je daleko ispred svojih glavnih konkurenata u BiH.

Iako agencija “GfK”, koja jedina u BiH obavlja istraživanja tržišnih udjela trgovačkih kuća u maloprodaji, još nije objavila rezultate polugodišnjih istraživanja, neslužbene informacije iz više izvora do kojih je došao Poslovni dnevnik, govore da je “Konzumov” tržišni udio u BiH narastao na 12 odsto.

Tržišni udio “Intereksa” povećan je sa 5,8 na oko osam odsto. I udio “Merkatora” rastao je brže od planiranog, no sa sadašnjih sedam odsto i on znatno zaostaje za “Konzumom”.

Tržišni udio tuzlanskog “Binga”, takođe je sedam odsto, grupacije “MIMS” 4,5 odsto, a “Drvoprometa” i “Delte” Miroslava Miškovića po 2,5 odsto.

Nakon što je kupila banjolučki “Tropik centar”, a nedavno i banjolučku Robnu kuću “Boska”, najveće šanse za preuzimanje najvišeg tržišnog udjela u Republici Srpskoj ima “Delta”.

Novost na maloprodajnom tržištu BiH je i ulazak drugog najvećeg slovenskog trgovačkog lanca “Tuš”.

I dok su prije godinu dana mali trgovci u BiH držali 80 odsto tržišta, sada je taj udio smanjen na manje od 65 odsto.

Prodavnice u BiH

“Konzum” ima 63 maloprodajna objekta, super, maksi i minimarketa širom BiH. “Intereks” je prvi inostrani trgovački lanac koji je ušao u BiH još 1999. godine. Danas imaju oko 800 zaposlenih i 22 objekta u 19 gradova. “Merkator” u BiH ima 25 maloprodajnih objekata. Uskoro se otvara centar u Banjoj Luci, prvi u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana