U BiH stiže autobus na vodonik

GS
Foto: AA

Vodonik kao pogonska energija tema je koja će po prvi put biti otvorena u Bosni i Hercegovini a javnost će 11. juna u Sarajevu, na platou ispred Savjeta ministara, imati priliku i upoznati se s vozilima koja ovaj pogon već koriste komercijalno u nekoliko evropskih država.

Naime, na Jahorini će se 12. juna ove godine održati međunarodni forum „Vodonik u saobraćaju i industriji“.

Ključne teme foruma koji organizuju SKODEX d.o.o. i Hydrogen Europe u okviru JIVE/JIVE 2 projekata će biti pojava vodonika kao nosioca energije u više scenarija, vodonik proizveden obnovljivom električnom energijom koji je energetski nosilac nulte emisije i koji može pomoći u rješavanju različitih kritičnih energetskih izazova te glavni uslovi neophodni za uspjeh razvoj projekata u saobraćaju i industriji.

Kako je rečeno u najavi foruma,  kroz projekte JIVE i JIVE2 koji su započeli u januaru 2017. i januaru 2018. godine, rasporediće se 310 autobusa s gorivnim ćelijama s nultom emisijom i pripadajućom infrastrukturom u 17 evropskih gradova i regija do ranih 2020. – što je najveća implementacija u Evropi do danas.

Na predstojećem Forumu će se po prvi put i u BiH otvoriti dijalog o ovoj najčišćoj pogonskoj energiji, no dan prije foruma desiće se još nešto što će privući pažnju bh. javnosti.

Naime, 11. juna će ispred zgrade Savjeta ministara biti izložen autobus Caetano i vozilo Toyota Mirai, koji koriste komercijalno ovaj pogon u nekoliko evropskih država.

Biće to prilika da se s vozilima i prednostima koje nudi vodonik kao pogonska energija upoznaju svi oni koji se bave javnim prevozom ali i ostali zainteresovani za najnoviju tehnologiju u transport, prenosi Biznisinfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana