U BiH lako uvesti, a teško izvesti

Tanja Kovačević
U BiH lako uvesti, a teško izvesti

BANjA LUKA - Potpisivanjem CEFTA sporazuma, BiH je ukinula sve trgovinske barijere, tako da sad imamo potpuno otvoreno tržište BiH za uvoznu robu, posebno iz susjednih zemalja. Na taj način postalo je jeftino i lako uvoziti u BiH, a veoma skupo i komplikovano izvoziti na tržišta susjednih zemalja.

Ovo je rekla zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić i naglasila da se ne uvoze samo premijumski proizvodi, nego i sve vrste jeftine robe. Majkićeva je istakla da bi političari u ovoj zemlji morali imati mnogo više senzibiliteta i odgovornosti za domaću proizvodnju, jer globalna ekonomska kriza nameće tu obavezu.

- Za uvoz vode u BiH prošle godine plaćeno je više od 120 miliona maraka. Carinski troškovi, odnosno troškovi različitih analiza, sanitarnih i drugih pregleda prilikom uvoza u BiH su toliko niski da su irelevantni u konačnom obračunu robe. Nasuprot tome, naši susjedi ne poštuju princip otvorenih granica, kao preduslov za efikasno funkcionisanje CEFTA sporazuma. Tako nastavljaju sa politikom ometanja uvoza, putem različitih sanitarnih analiza, pregleda i drugih birokratskih mjera - kazala je Majkićeva.

Prema njenim riječima, jedini način da naši susjedi prekinu sa praksom primjene administrativnih barijera je da se isti princip primijeni i na robu koja dolazi u BiH.

- Suočeni sa ogromnim trgovinskim deficitom, obaveza je svih da nađu rješenje kako podržati domaću proizvodnju - kazala je Majkićeva i podsjetila je da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 27. aprila usvojio principe Prijedloga zakona o zaštiti domaće proizvodnje upravo iz ovih razloga.

Podrška

Neposredno pred sjednicu Doma naroda, Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH uputio je svim delegatima apel za konačno donošenje jedinstvenog zakona o zaštiti domaće proizvodnje.

- Njihov stav je bio da se mora zaštiti domaća proizvodnja jer, zbog globalne ekonomske krize, ovoj zemlji prijete masovni otkazi i otpuštanje velikog broja radnika s posla - kazala je Majkićeva i dodala da je to je bio razlog zbog kojeg su delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH podržali ovaj prijedlog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana