U BiH investirano 204 miliona evra

Marina Čigoja
U BiH investirano 204 miliona evra

BANjA LUKA - U prvih šest mjeseci ove godine u BiH je evidentirano 204 miliona evra stranih ulaganja. Vrijednost tih investicija je niža od očekivanih, a razlog tome je ekonomska kriza i kompleksna situacija u zemlji, istakli su u Agenciji za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH.

- Bez obzira na iznos ulaganja, ohrabrujući je priliv investicija u proizvodni sektor - kazali su u FIPA-i i dodali  da je priliv stranih investicija smanjen dobrim dijelom i zbog izostale privatizacije velikih preduzeća.

Najviše je uloženo u proizvodni sektor, bankarstvo, telekomunikacije, trgovinu...

Najveći priliv investicija u ovom periodu stigao je iz Austrije i to 36,6 miliona evra, zatim Slovenije 25,9 miliona, Hrvatske 13,7 miliona, Rusije 12,8 miliona i Njemačke 8,6 miliona evra.

- Austrijske kompanije ulagale su u izgradnju male hidroelektrane na rijeci Sutjesci, u Fabriku za proizvodnju jestivog ulja "Bimal" u Brčkom, dok je najveća investicija Rajfajzen banke u novi poslovni objekat u Sarajevu - kažu u FIPA-i.
Belgijska kompanija "Karmeus" pokrenula je zajedničkim ulaganjem sa domaćim kapitalom proizvodnju u fabrici kreča "Karmeus integral" u Doboju, dok je zahvaljujući njemačkom kapitalu izgrađena mini-hidroelektrana u opštini Donji Vakuf, kupljene dvije fabrike visočkog Kožarsko-tekstilnog kombinata, te investirano u razvoj zadružne proizvodnje kozjeg mlijeka u Ključu, navode u FIPA-i.

- Hrvatska "Adris grupa" preuzima "Opresu", a ruska "Optima" lanac benzinskih pumpi "Zovko", dok slovenački "Tuš" i u ovoj godini nastavlja izgradnju novih objekata širom BiH - u Modriči, Doboju i Istočnom Sarajevu - kažu u ovoj agenciji.

Investicije

U FIPA-i su naveli da ukupan iznos stranih investicija od maja 1994. do juna ove godine iznosi 5,55 milijardi evra. U proteklih 15 godina u BiH najviše su investirale Austrija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Švajcarska i Njemačka, a najviše je uloženo u proizvodni sektor, bankarstvo, telekomunikacije i trgovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana