U bankama plata i do 23.000 KM!

Avaz.ba
U bankama plata i do 23.000 KM!

Komisija za vrijednosne papire u Republici Srpskoj donijela je novi Pravilnik o uslovima i postupku emisije hartija od vrijednosti (HOV) po kojem sva preduzeća čijim se HOV-om trguje na službenom tržištu Banjalučke berze, imaju obavezu da objelodane kolika su primanja njihovih upravljačkih struktura.

Tako su preduzeća, uključujući i banke, imala rok da to usaglase do 30. juna ove godine, a trenutno je 40 emitenata objelodanilo podatke o platama upravljačke strukture banaka. U Komisiji Republike Srpske pozivaju se na obaveze proistekle iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji te na praksu iz Srbije i Hrvatske, koje su na identičan način propisale obavezu objavljivanja ličnih primanja i pogodnosti.

Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH, rekao je da ovo pitanje u Federaciji BiH nije regulisan.

- Kod nas banke nisu dužne da objelodane podatke o platama zaposlenih u bankama. Oni jedino mogu da, na osnovu propisa Agencije za bankarstvo FBiH, objavljuju svoje podatke o platama- kazao je Ćelam, ali nam nije potvrdio hoće li uskoro i u Federaciji BiH doći do izmjene Pravilnika.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kazali su da su plate zaposlenih u bankama regulisane internim aktima, odnosno ugovorima, u skladu sa poslovnim politikama banke te da Agencija nema podatke o njihovim primanjima.

Stupanjem na snagu novog Pravilnika, Komisija za vrijednosne papire u RS došla je do podataka da su najveća primanja i pogodnosti u "UniKredit banci" imali direktor i tri člana Uprave, koji su svakog mjeseca 2011. godine dobili bruto platu od 11.541 KM, a isplaćeno im je i 46.000 KM bonusa.

Da su u najboljem položaju oni koji "barataju novcem" i da se radi o vrtoglavo visokim primanjima, pokazuju podaci Porezne uprave FBiH, koji su otkrili "strogo" čuvane podatke o primanjima uprava banaka. Prema tim podacima, najveći prijavljeni oporezivi dohodak u pojedinim bankama u junu ove godine iznosio je 23.000 KM mjesečno.

- Prema dostavljenim podacima, plaća zaposlenih u menadžmentu kreće se od 14.000 maraka do 23.000 KM. Zaposlenima s visokom stručnom spremom u pojedinim bankama isplaćene su prosječne plate u iznosu od 1.500 do 1.800 KM, a zaposlenima sa srednjom stručnom spremom do 1.200 maraka - potvrđeno je iz Porezne uprave FBiH.

Prema Ćelamovim riječima, Komisija za vrijednosne papire u FBiH donijela je jedino novi Pravilnik o objavljivanju informacija i izvještavanju na tržištu vrijednosnih papira.

- Svi emitenti koji su otvorena društva, sada su dužni da svoje godišnje i polugodišnje izvještaje te izvještaje o bitnim događajima objavljuju na svojim internetskim stranicama i putem Sarajevske berze - kazali su nam iz Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana