U bankama moguća dokapitalizacija

Marina Čigoja
U bankama moguća dokapitalizacija

SARAJEVO - Bankarski sektor BiH još uvijek je adekvatno kapitalizovan, ali postoje banke u kojima bi se, prvenstveno zbog pogoršanja makroekonomskih uslova u zemlji i inostranstvu, mogla javiti potreba za dokapitalizacijom u idućem periodu.

Zaključeno je to juče u Sarajevu na sjednici Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, na kojoj su razmatrani trenutni rizici u makroekonomskom okruženju i njihov uticaj na stabilnost finansijskog sistema.

- Dogovoreno je da će 16. januara 2012. godine biti održan sastanak o Bečkoj inicijativi, kojem će prisustvovati i predstavnici Stalnog odbora za finansijsku stabilnost - saopšteno je iz Centralne banke BiH poslije sastanka.

Članovi Stalnog odbora su ocijenili da su trenutno najveći rizici slaba ekonomska aktivnost u zemlji, loše projekcije rasta za sljedeću godinu, te loša politička klima u zemlji uzrokovana u najvećoj mjeri neusvajanjem budžetskog okvira i neformiranjem Savjeta ministara BiH.

- Ocijenjeno je da je finansijska stabilnost još uvijek na zadovoljavajućem nivou, mada je evidentan trend jačanja sistemskih rizika u odnosu na prethodne periode - navodi se u saopštenju.

Sastanku je predsjedavao guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, a prisustvovali su ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš i direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić.

Osnovni zadatak Stalnog odbora je rano prepoznavanje potencijalnih prijetnji u finansijskom sistemu, davanje preporuka za smanjenje sistemskog rizika, te koordinisana akcija članica u slučajevima kada to zahtijevaju određene situacije koje ugrožavaju finansijsku stabilnost zemlje.

Idući sastanak

U saopštenju Centralne banke navedeno je da je sljedeći sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost dogovoren za kraj januara 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana