U banka BiH nema smanjenja kamatnih stopa

Marina Čigoja
U banka BiH nema smanjenja kamatnih stopa

BANjA LUKA - Iako su brojne evropske i svjetske banke već odavno počele da snižavaju kamatne stope, kako bi ublažile posljedice ekonomske krize, u BiH od toga, još uvijek, nema ništa.

U Udruženju banaka BiH ističu da se nestabilnost kamatne stope euribor odražava na poslovanje bankarskog sektora u BiH, ali kako kažu, ta refleksija u uslovima pozitivnog trenda je dobrodošla, dok u suprotnom finansijski sektor treba imati spremne odgovore.

- Pored činjenice da je kamatna stopa euribor niska, praktično je nemoguće doći do sredstava. To sve upućuje na zaključak da je nerealno očekivati trenutno smanjenje kamatnih stopa u BiH. Postoje brojna rješenja koja bi omogućila brži pad kamatnih stopa, ali to je izvan uticaja bankarskog sektora - rekao je rukovodilac za bankarske poslove Udruženja Samir Lačević.

Ipak, on ističe da će klijenti koji imaju ugovore bazirane na promjenjivoj kamatnoj stopi vezanoj za euribor imati niže stope, jer je tako ugovoreno.

- Teško je procijeniti kada i koliko bi trebale ili mogle pasti kamatne stope u BiH kada imate situaciju da na depozite rastu kamatne stope i kada su izvori finansiranja iz EU drastično smanjeni - rekao je Lačević.

U Centralnoj banci BiH kažu da su u proteklom periodu preduzeli niz mjera koje su usmjerene na jačanje likvidnosti komercijalnih banaka.

Rezerve

- Stopa obavezne rezerve smanjena je sa 18 odsto na 14 odsto, potom smo donijeli odluku prema kojoj sve nove kreditne linije koje komercijalne banke povuku iz inostranstva ne ulaze u osnovicu za obračun obavezne rezerve. Uvedena je diferencirana stopa obavezne rezerve na depozite komercijalnih banaka, prema kojoj stopa obavezne rezerve na depozite koji ulaze u osnovicu za obračun obavezne rezerve, a čija je ročnost do jedne godine, ostaje 14 odsto, dok se stopa obavezne rezerve na depozite oročene na period duži od jedne godine smanjuje sa 14 na 10 odsto - istakli su u Centralnoj banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana