U Africi žele da proizvode jugo

Glas Srpske
U Africi žele da proizvode jugo

KRAGUJEVAC - U Kongu, Alžiru ili Rusiji, mogao bi u budućnosti da se proizvodi nekada nacionalni proizvod bivše Jugoslavije, automobil "jugo".

Poslije potpisivanja ugovora sa "Fijatom" i početkom priprema za proizvodnju novog modela, došlo je vrijeme da takozvani jugići i floride "idu u penziju". Međutim, da ova vozila "nisu za bacanje", potvrđuju i ponude za otkup proizvodne tehnologije iz pojedinih afričkih zemalja.

Direktor grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević potvrdio je za B92 da su sve ponude zainteresovanih za kupovinu proizvodne opreme proslijeđene Agenciji za privatizaciju. Mašine će biti ponuđene na tenderu, tek pošto "Fijat" donese odluku šta će od opreme zadržati.

- U opticaju je nekoliko ponuda za neke modele koje mi sada imamo na našim linijama. Jedan od ponuđača je firma iz Konga, druga je ruska korporacija sa Kipra, a treća ponuda je iz Alžira - kaže predsjednik Samostalnog sindikata fabrike "Zastava automobili" Zoran Mihajlović.

Polovinom novembra zaustaviće se proizvodne trake u pogonima kragujevačke "Zastave". Poslednji "jugići", "floride" i "kečevi" otići će u istoriju. Ova vozila su "čedo" domaćih stručnjaka, i u toliko prije će, smatraju u sindikatu, rastanak teško pasti.

- Ova vozila su nešto što smo stvarali i gradili godinama i, bez obzira na to koliko su stara i zastarjela, teško nam pada, jer to je ipak nešto što smo mi stvarali - naglašava Mihajlović.

Za "keca" i "jugića" se može reći da su jedini oldtajmeri koji se još uvek proizvode. Prva vozila ovog tipa sa sa trake su sišla još 70-ih godina prošlog vijeka.

Pojedini "Zastavini" radnici teško doživljavaju rastanak sa domaćim proizvodnim programom, jer su kažu, praveći te automobile, pojedinci proveli čitav radni vijek. Drugi, pak, smatraju da je prekid proizvodnje jedina stvar koja može da utiče na "prestanak javašluka" u fabrici.

Vozni park

Ako je suditi prema parkingu ispred fabrike, "jugiće" i druge "Zastavine" automobile najviše voze upravo radnici. Službeno vozilo generalnog direktora "Zastave" jedan je od novijih "Opelovih" modela, dok se predsjednik novoformirane kompanije "Fijat automobili Srbija", Đovani de Filipis po Kragujevcu vozi u "floridi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana