U 2011. slijedi dalji oporavak ekonomije

Marina Čigoja
U 2011. slijedi dalji oporavak ekonomije

BANjALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su juče Ekonomsku politiku RS za 2011. godinu čiji su osnovni ciljevi zadržavanje fiskalne stabilnosti i nivoa javnih investicija, zaštita i očuvanje radnih mjesta, podrška privredi, pozitivan privredni rast, te sveukupan oporavak ekonomije.

Dokument je, poslije dvodnevne rasprave, po hitnom postupku usvojen sa 51 glasom za, 27 protiv i bez ijednog uzdržanog.

Prihvaćena su dva amandmana SNSD-a od kojih je jedan tehnički, a drugim se podsticaji za voćarstvo proširuju i na sadni materijal, te zaključke Kluba poslanika SDP BiH-SDA, Kluba poslanika DNS-a, Kluba poslanika SP-PUP, dok nisu prihvaćeni zaključci poslanika SDS-a i PDP-a.

Odgovarajući na primjedbe upućene na ovaj dokument ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić odbacio je kritike opozicije da Ekonomska politika za 2011. nije precizna.

Naglasio je da Republika Srpska pored određenih problema, koji nisu alarmantni, ima stabilan finansijski sektor.

- RS trenutno na svim računima ima 330 miliona maraka - istakao je ministar finansija.

Odgovarajući na primjedbe o neravnomjernom razvoju Srpske, Džombić je naglasio da u razvojnoj komponenti taj odnos iznosi 22 prema 78 odsto u korist zapadnog dijela RS, a u ekonomsko-socijalnoj 52 prema 48 odsto u korist istočnog dijela RS.

- Ulaganja prije ove Vlade, ni u istočni ni u zapadni dio RS, nisu bila ni blizu sadašnjim - naglasio je Džombić.

Govoreći o povećanju poreza i doprinosa, rekao je da su zemlje koje su smanjile administrativne barijere, a povećale poreze i doprinose napravile mnogo bolji poslovni ambijent.

Ocjenjujući da su budžet i Ekonomska politika RS za iduću godinu loši, šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica zatražio je od Aleksandra Džombića da vrati mandat za sastav Vlade RS.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Željko Mirjanić istakao je da su kritike SDS-a "paušalne".

- SDS mora poštovati dignitet poslanika u Narodnoj skupštini RS. Očekujem da ta stranka bude konstruktivna opozicija - rekao je Mirjanić i dodao da SNSD ne očekuje od opozicije da glasa za novu Vladu RS i podrži izbor mandatara Aleksandra Džombića.

- Mandat se, prije svega, vraća onome ko ga je dao i Džombić ga ne može vratiti SDS-u - kazao je Mirjanić.

Poslanici Narodne skupštine započeli su juče i raspravu o budžetu RS za iduću godinu, koji je planiran u iznosu od 1,6 milijardi maraka.

Obrazlažući poslanicima prijedlog budžeta Džombić je rekao da su razlozi za njegovo usvajanje po hitnom postupku uslovljeni završetkom budžetskog procesa za iduću fiskalnu godinu i kratkoćom vremena u kojem ne bi mogla da bude sprovedena redovna procedura.

- Ova godina može se okarakterisati kao godina u kojoj su zaustavljeni negativni trendovi, a poboljšani najvažniji ekonomski pokazatelji. I u 2011. očekuje se oporavak ekonomije, koji je započeo u ovoj godini - kazao je Džombić.

Borci

Boračka organizacija RS (BORS) neće pristati ni na kakvo umanjenje postojećih prava boračke populacije, rekao je juče u Ugljeviku predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražen Perendija, prenijela je Srna.

- Na ovim kategorijama ne može da se štedi. Republika Srpska sigurno ima više načina da uštedi novac i održi budžet u likvidnom stanju, a ne da to čini smanjenjem invalidnina, penzija demobilisanim penzionisanim borcima i drugih boračkih prava - rekao je Perendija na sastanku predstavnika opštinskih boračkih organizacija Bijeljine, Brčkog, Ugljevika, Lopara, Pelagićeva i Donjeg Žabara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana