U 2010. izvezeno 1,6 milijardi KM robe

Marijana Miljić
U 2010. izvezeno 1,6 milijardi KM robe

BANjALUKA - Republika Srpska je za devet mjeseci ove godine izvezla robu vrijednu 1,6 milijardi maraka, što je za 33,3 odsto više nego u istom periodu lani, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U izvještaju Zavoda navodi se da je od početka godine u Srpsku uvezena roba od 2,9 milijardi maraka, što predstavlja povećanje od 12,7 odsto u odnosu na devet mjeseci iz 2009. godine.

- Spoljnotrgovinski deficit RS u ovoj godini iznosi 1,3 milijardi maraka, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 54,5 odsto - podaci su Zavoda. 

Najviše robe, odnosno 17,8 odsto izvezeno je u Srbiju, 15,1 odsto u Italiju, te Hrvatsku, Sloveniju i Njemačku.

- U Republiku Srpsku najviše je uvezeno robe iz Rusije i to 24,3 odsto, dok je 21 odsto uvezeno iz Srbije, a 8,6 odsto iz Italije. Velike količine robe u Srpsku uvezene su i iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije i Austrije - navodi se u izvještaju Zavoda.

Dodaje se da je za devet mjeseci 2010. godine u zemalja Evropske unije izvezena roba u vrijednosti većoj od 794 miliona maraka, dok je u zemlje CEFTA izvezena roba u vrijednosti od 649 miliona maraka.

Najznačajniji izvozni proizvodi Republike Srpske u ovoj godini, osim električne energije, naftnih ulja i ulja dobijenih od bitumenskih minerala, bila je roba od željeza i čelika, obuća, drvo i proizvodi od drveta, te mašine, mehanički uređaji i njihovi dijelovi, kao i namještaj i papir.

U devet mjeseci 2010. godine najviše je uvezeno mineralnih goriva i maziva, mašina, transportnih sredstava i hrane.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da povećanje izvoza u ovoj godini pokazuje da je proizvodnja u Srpskoj oživjela.

- Ekonomska politika Srpske, povećanjem izvoza krenula je u pozitivnom pravcu - kazao je Vukmirica i dodao da iako je spoljnotrgovinski RS i dalje deficit visok, to ne predstavlja nikakvu smetnju ekonomskom rastu, sve dok raste tempo izvoza.

Vukmirica naglašava da bi Srpska trebala da proširi lepezu izvoznih proizvoda.

- Republika Srpska ima mogućnost za proizvodnju različitih proizvoda, a samim tim i izvoza raznovrsnije robe - rekao je Vukmirica.

Pokrivenost uvoza izvozom

Prema podacima Zavoda za statistiku RS najveća pokrivenost uvoza izvozom ove godine od 67,1 odsto zabilježena je u martu, te u junu od 60,3 odsto. Najmanja pokrivenost uvoza izvozom bila je u avgustu i to 44,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana