Tužba Slovenaca na klimavim nogama

Marina Čigoja
Tužba Slovenaca na klimavim nogama

Banjaluka - Viši privredni sud Banjaluka odbacio je žalbu "Elektroprivrede Slovenije" i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda u Bijeljini kojom je odbačena tužba Slovenaca protiv Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" teška 1,416 milijardi KM.

Navedeno je to u izvještaju objavljenom na sajtu Banjalučke berze u kojoj se dodaje da je dalji ishod spora neizvjestan. U izvještaju se ističe da se Okružni privredni sud u Bijeljini oglasio nenadležnim za postupanje u sporu u kojem Slovenci traže isplatu 1,416 milijardi KM na osnovu uloženog novca prilikom izgradnje Termoelektrane "Ugljevik" i neisporučene struje.

- Okružni privredni sud u Bijeljini oglasio se nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari, ukinuo sve sprovedene radnje i odbacio tužbu. Tužilac je uložio žalbu protiv ovog rješenja koju je Viši privredni sud Banjaluka 14. marta ove godine odbio i potvrdio rješenje Okružnog privrednog suda u Bijeljini - navodi se u informaciji.

Vršilac dužnosti direktora RiTE "Ugljevik" Žiko Krunić rekao je da taj predmet nije riješen u meritumu, odnosno da je riješena jedna faza.

- Prihvaćena je argumentacija iz naše žalbe u vezi sa institutom arbitražne klauzule koju smo mi isticali, a sudovi koji su ranije o tome odlučivali nisu prihvatali tu argumentaciju - rekao je Krunić.

On je naglasio da će pravna procedura vjerovatno i dalje trajati i iz tih razloga je ishod spora neizvjestan.

- Spor još nije pravosnažno završen. Mi se prema tome odnosimo vrlo ozbiljno i pažljivo analiziramo poteze druge strane. Ne vjerujem da će tužilac odustati od svojih tužbenih zahtjeva. Sama visina spora je zastrašujuća, ali pravna argumentacija je malo drugačija i nije to onako kakvo je očekivanje druge strane - rekao je Krunić.

Slovenci su ranije u pregovorima sa Vladom RS insistirali na naplati odštete, a kako do dogovora nije došlo 2009. godine su protiv RiTE "Ugljevik" podnijeli tužbu sudu u Bijeljini. Tom tužbom "Elektroprivreda Slovenije" je za neisporučenu struju i obračunate zatezne kamate od 1995. godine zatražila 69,9 miliona KM.

U decembru 2011. godine uslijedila je dopuna tužbe, kojom su Slovenci zatražili 826,52 miliona KM odštete za sredstva uložena u izgradnju Termoelektrane "Ugljevik", 523,92 miliona na ime naknade za korišćenje zajedničkih sredstava i dodatnih 65,96 miliona maraka zbog neisporučene struje od 1. januara 2005. do 30. septembra 2008. godine sa zateznom kamatom za period od 1. oktobra 2008. godine do dana isplate odštete.

Zahtjev

Astronomski odštetni zahtjev Slovenci zasnivaju na tome da su sa trećinom novca finansirali izgradnju Termoelektrane "Ugljevik", dok je ostatak novca obezbijedila tadašnja "Elektroprivreda BiH". "Elektroprivreda Slovenije" u tužbenom zahtjevu navodi da je u istom omjeru trebalo da bude finansirana i izgradnja drugog bloka termoelektrane do koje nije došlo zbog početka rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana