Turskoj ponuđeno učešće u projektu Južnog toka

Glas Srpske
Turskoj ponuđeno učešće u projektu Južnog toka

MOSKVA - Rusija je ponudila Turskoj da učestvuje u projektu gasovoda "Južni tok", izjavio je ruski vicepremijer Igor Sečin, poslije pregovora sa turskim ministrom za energetiku Tanerom Jildizom, prenio je Tanjug.

Na sastanku su razmatrane različite varijante i maršrute isporuka gasa, među kojima i projekat "Nabuko", prenosi agencija Ria Novosti.

- Što je više varijanti za isporuke gasa, potrošačima će biti bolje - rekao je Sečin, dodajući da projekti moraju da budu i ekonomski opravdani.

Ruski vicepremijer je uvjerio turskog ministra za energetiku da Rusija ima dovoljne količine gasa, a samo nova nalazišta na Jamalu imaju dokazane rezerve više od 11 biliona kubnih metara. 

Ističući da se zalaže "za transparentnost u donošenju odluka", Sečin je dodao da je neophodan pragmatičan prilaz, baziran na preciznim računicama, zasnovanim na sigurnim količinama energenta.

Precizni ekonomski proračuni efikasnosti i konkurentnosti pokazaće koji je projekat bolji.

- Smatramo da je u prednosti "Južni tok" i oni projekti koji se realizuju sa turskim partnerima -  napomenuo je Sečin.

Gasovod "Južni tok" će se postaviti ispod Crnog mora od Novosibirska do bugarske luke Varna, a dalje će u dva kraka voditi preko Balkanskog poluostrva u Italiju i Austriju, premda precizne maršrute još nisu određene. Prema planovima, ovaj gasovod bi trebalo da se pusti u rad do 2013. godine, prenose Ria Novosti.

Projekat "Nabuko", procijenjen na 7,9 milijardi dolara, predviđa transport prirodnog gasa do evropskih zemalja preko Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Austrije. Ovaj gasovod će biti nastavak već izgrađenog cjevovoda Baku-Tbilisi-Erzurum i predviđa godišnji transport 20-30 milijardi kubnih metara gasa. Dvije trećine gasovoda će se postaviti preko turske teritorije.

Kapacitet

"Južni tok" propusnih kapaciteta 63 milijardi kubnih metara godišnje, trebalo bi da smanji zavisnost isporučioca i kupaca od tranzitnih zemalja. Ukupne investicije u ovaj projekat se procjenjuju na 25 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana