Turkoglu ne odbacuje mogućnost sudskog spora zbog problema sa gradnjom u FBiH

GS
Turkoglu ne odbacuje mogućnost sudskog spora zbog problema sa gradnjom u FBiH

U regionu se mreža autoputeva razvija munjevitom brzinom. Jedan od glavnih graditelja u Srbiji je kompanija "Azvirt", iza koje stoji mnogo uspješnih projekata, među njima i proteklog vikenda otvoreni autoput Ruma-Šabac. Sa druge strane, u BiH je značajno drugačija situacija. Radovi na autoputu koji je poodavno trebalo da bude završen – stoje.

Ahmet Murat Turkoglu, generalni direktor "Azvirt Sarajevo" za Oslobođenje je govorio o projektima na kojima ova kompanija radi u BiH.

Posljednjih mjeseci se diglo mnogo prašine oko izgradnje autoputa i dionice Vranduk-Ponirak. Radovi su trenutno stopirani.

Turkoglu je upitan zbog čega se u ovom trenutku ništa ne radi na navedenoj dionici?

- Draže bi mi bilo da pričamo o značaju ovog kompleksnog projekta nego o zaustavljenim radovima. To je odluka investitora u ovom slučaju to su JP Autoceste FBIH koje su nam naložile da suspendujemo radove. Rečeno nam je da zaustavimo izvođenje radova i obezbijedimo gradilište iako smo mi smatrali da treba i da može još da se radi.
Naime, Investitor nije uspio blagovremeno da izradi projektnu dokumentaciju za preostale dijelove dionice ali ni da obezbijedi finansije za nastavak projekta. Još od kako se 2020. godine ustanovilo da projektna dokumentacija nije ispravna i da jednostavno nije ni primjenjiva ni izvodljiva, još od tada su nam Autoceste FbiH davale dio po dio projekta za izvođenje.
Dionica Vranduk – Ponirak ima 7 sekcija. Za one dijelove za koje smo imali projektno rješenje njih smo izgradili. To su konkretno sekcije 2,3,4 i 5. Za sekcije 1,6 i 7 smo očekivali, ali projekat za izvođenje radova nismo dobili. Prema našim saznanjima za sektor 6 postoji projekat i zato smo zvanično ponudili Investitoru- Autocestama da ne obustavljaju radove i stvaraju dodatna kašnjenja. Takođe smo u više navrata predlagali da urgiraju da projektant ubrza i zavši svoj posao. Što se tiče nedostatka sredstava i to je bila vrlo poznata činjenica i to još od 2020. godine. Logično je bilo očekivati da će uspjeti da nađu rješenje za završetak projekta.
Veoma je važno napomenuti da se mi u Bosni i Hercegovini oslanjamo na lokalnu radnu snagu, više od 90% naših zaposlenih su bosanski državljani. To i jeste prednost tržišta kao što je Vaše, visokokvalitetna radna snaga postoji i dostupna je. Naši saradnici su naša briga, kao što nije lako okupiti dobar tim tako nam je teško palo da se od svojih zaposlenih na ovaj način rastajemo. Za neke od njih smo čak obezbijedili da pređu kod partnerskih kompanija koje su bile naši podizvođači. Gđe god da gradimo, vodimo računa o lokalnoj zajednici i trudimo se da nas upamte ne samo po putevima i mostovima nego i po dobrim odnosima.

Na pitanje da prokomentariše optužbe na račun uprave Autocesta FBiH da su ugovorene cijene izgradnje nekih dijelova dionice Vranduk - Ponirak koštale 0 eVra, a onda ođednom preinačene u milionske iznose Turkoglu kaže da u ugovoru ne postoji ni jedna stavka sa cijenom od nula evra. 

- Uostalom, to je vrlo lako provjerljiv podatak. To je čak i potvrđeno od strane Odbora za rješavanje sporova, poznatijeg kao DAB. Svuda postoje oni sa lošim namjerama koji, iz nekog njima znanog interesa, druge dovode u zabludu. U ovom trenutku mi samo obezbjeđujemo gradilište. Nažalost, mi ne znamo koliko dugo ovo može da potraje, primorani smo i da smanjujemo broj radnika, što nam najteže pada. Ostaje nejasno zašto nam nisu dozvolili da nastavimo radove na dijelovima gđe projektna dokumenatcija postoji. Sve u svemu, odgovori na ta pitanja su u Autocestama FbiH – kaže Turkoglu.

Na pitanje da li postoji mogućnost da dođe do spora, pa i arbitraže Direktor Azvirta ističe da „niko ne može da odbaci tu mogućnost“.

- Mi ćemo svakako da iskoristimo naša prava. Ali moram da pomenem da nije u duhu poslovanja naše kompanije da krenemo na arbitražu prije nego što iscrpimo sve prilike za postizanje prijateljske solucije – zaključio je Turkoglu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana