Turizam posljednji adut Grčke

Glas Srpske
Turizam posljednji adut Grčke

ATINA - Grčka Vlada, osim dva paketa mjera donijetih s ciljem povećanja štednje i jačanja privredne efikasnosti, namjerava da u spasavanje prezaduženog budžeta uključi i turizam.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu kazao je da će država nizom stimulativnih mjera pokušati da iz turizma "izvuče što je više moguće".

- Po obimu prihoda, turizam je u Grčkoj na drugom mjestu, odmah iza brodarstva. Riječ je o 18 odsto bruto društvenog proizvoda, a značaj te grane je i u tome što angažuje petinu od ukupnog broja zaposlenih - smatraju analitičari, prenose agencije.

Svake godine u Grčku dođe oko 15 miliona turista, od čega se u državnu kasu slije od deset do 20 milijardi dolara.

Premijer je najavio da će vlada idućih dana objaviti i odluku o ukidanju aerodromskih taksi za čarter letove i avione lou-kost kompanija.

Već idućeg ljeta, ovi avioni će moći da slijeću i uzlijeću sa državnih aerodroma bez plaćanja bilo kakve naknade. Izuzetak će biti samo međunarodni aerodrom "Elefteros Venizelos" u Atini.
- S obzirom na to da Grčka ima oko 80 aerodroma, računa se da će ova mjera biti podsticajna za mnoge inostrane kompanije, koje organizuju dolaske turista u ovu zemlju - objašnjavaju analitičari.

Među najnovijim mjerama za podsticaj turizma je i vladina odluka da sa 100 miliona evra, uz vrlo povoljne uslove otplate, kreditira mala i veća turistička preduzeća širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana