Tržište vapi i za bankarima

Danijela Bajić
Tržište vapi i za bankarima

BANjALUKA - Na domaćem tržištu rada poslodavci sve teže dolaze do trgovaca, ugostitelja, turizmologa, kao i radnika u proizvodnji i IT sektoru, dok je ove godine potražnja dodatno porasla i za kadrom u bankarstvu.

Evidentno je, što potvrđuje i novi regionalni sajam poslova, da u svim sektorima nedostaje radnika.

Na ovom, 15. po redu, sajmu koji će početi sutra i trajaće osam dana predstaviće se više od 120 kompanija sa velikim brojem oglasa za one koji traže posao.

Ovaj sajam organizovan je u saradnji vodećih sajtova za zapošljavanje iz regiona, uključujući “MojPosao.ba”.

Marketing menadžer na portalu “MojPosao.ba” Amila Jažić istakla je za “Glas Srpske” da su prijave za Regionalni sajam poslova započele još u martu ove godine.

- Situacija se, kao i prethodnih godina, pokazuje sličnom. Poslodavci najviše traže radnu snagu u oblastima prodaje, ugostiteljstva, turizma, proizvodnje i IT-a. Osim ovih sektora, dodatno se primjećuje potražnja za radnicima u bankarstvu na području BiH - kazala je Jažićeva.

Dodala je da ove godine očekuju sličan broj prisutnosti poslodavaca i oglasa kao što je i lani bilo.

- Međutim, ono što posebno želimo istaknuti jeste prisustvo velikih, renomiranih kompanija koje su među najpoželjnijim poslodavcima u BiH. Zbog toga vjerujemo da će interes posjetilaca biti veliki, kao i broj prijava na otvorene pozicije. Neke od kompanija koje će biti prisutne na sajmu u BiH su “DM”, zatim “Klinikum Landkreis Tuttlingen gGmbH”, “Konzum”, “Burger King”, “Inditedž”, Intesa Sanpaolo Banka, “Lidl”, ProCredit Bank, “Petrol grup”, “PepsiCo”, “Molum Hotel and Residences”, “Knauf Insulation” Hrvatska, JYSK i druge - naglasila je Jažićeva, podsjećajući da će svi zainteresovani moći pregledati sve štandove poslodavaca i saznati koje su trenutno otvorene radne pozicije, ali i informacije o benefitima koje ih očekuju kod pojedinog poslodavca.

Prema riječima poslodavaca, trgovina i ugostiteljstvo se najbrže razvijaju, zbog čega je i potreba za radnicima upravo u tim sektorima najveća.

Kako bi koliko-toliko popunili radna mjesta, poslodavci u Srpskoj i FBiH zapošljavaju sezonske radnike, među kojima su đaci i studenti koji rade na privremenim poslovima, ali i stranci.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić kazao je da se u posljednjih godinu dana ništa znatno nije promijenilo o pitanju domaćeg tržišta poslova.

- Potreba za radnicima je uvijek izražena, prije svega, u prerađivačkoj industriji. Uglavnom se traže radnici koji imaju veća znanja i kompetencije, jer to odgovara privredi. Posebno interesantno jeste to što se više od 50.000 osoba u Srpskoj vodi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. To je nešto što nikako ne ide uz činjenicu da se u Srpskoj traži veliki broj radnika. Zbog toga bi nadležni trebalo da naprave realnu sliku o broju nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje i utvrde koliko radnika mogu ponuditi privredi - istakao je Ćorić.

Uzimajući u obzir da poslodavci vazda govore da je kvota za dovođenje strane radne snage mala te bi je trebalo povećati, Ćorić poručuje da je ovaj sajam još jedna prilika da domaći privrednici pokušaju da nađu radnike sa ovog područja.

- Ovo je idealna prilika da poslodavci vide da li na domaćem tržištu još ima radne snage ili je situacija zaista takva da se u većem broju mora uvoziti strana radna snaga - kazao je Ćorić.

Prijave

Regionalni onlajn sajam zapošljavanja biće dostupan 24 sata dnevno putem interneta, a na brojnim virtuelnim štandovima posjetioce očekuju poslodavci iz BiH i regije koji su podijeljeni po kategorijama. Na štandovima se nalaze informacije o kompaniji, iskustva zaposlenih, galerije fotografija i video prikazi radnog okruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana