Tržište novca počinje s radom 17. decembra

Agencije
Tržište novca počinje s radom 17. decembra

Banjaluka - Tržište novca u Republici Srpskoj, koje organizuje Banjalučka berza, počeće s radom 17. decembra, potvrđeno je danas Srni u ovoj berzi.

Iz Berze navode da će 17. decembra stupiti na snagu Pravila tržišta novca i da će od tada to tržište postati operativno.

Tržište novca se organizuje s namjerom da omogući institucionalnim investitorima u BiH transparetno trgovanje kratkoročnim finansijskim instrumentima.

Pravilima tržišta novca regulisano je trgovanje depozitima, kratkoročnim hartijama od vrijednosti, repo ugovorima i devizama.

Učesnici tržišta mogu biti banke, društva za osiguranje, mikrokreditna društva, društva za upravljanje investicionim fondovima, berzanski posrednici i druge finansijske institucije iz BiH.

Ostavljena je mogućnost i da učesnici tržišta u skladu sa propisima koji regulišu njihovo poslovanje budu i Centralna banka BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH, Ministarstvo finansija Republike Srpske, Ministarstvo finansija Federacije BiH, Direkcija za finansije Brčko distrikta, Investiciono-razvojna banka Srpske, Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim Fondom Srpske /PREF/.

Transakcije će se zaključivati preko Sistema tržišta novca /STN/ koji je razvila Banjalučka berza korištenjem savremenih tehnologija.

U narednom periodu Banjalučka berza će omogućiti testni pristup te organizovati prezentacije zainteresovanim investitorima.

Po isteku testnog perioda, biće objavljen spisak učesnika tržišta i datum početka trgovanja sa pojedinim instrumentima tržišta novca./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana