Tržišta strahuju od novog talasa krize

Marina Čigoja
Tržišta strahuju od novog talasa krize

BANjA LUKA - Ogromni budžetski deficiti zemalja evrozone i drastičan pad vrijednosti evra ukazuju na to da svijet ulazi u novi period ekonomske krize i neizvjesnosti, smatraju ekonomisti.

Cijene akcija pale su u petak širom Evrope, na njujorškom Vol stritu, a kasnije i u Aziji, usljed sve veće zabrinutosti investitora zbog dužničke krize u evrozoni.

Investitori širom svijeta sve više strahuju od novog talasa krize, te povlače sredstva sa tržišta akcija i ulažu u zlato ili pouzdanije valute.

Analitičari predviđaju da bi evro uskoro mogao da opadne na svega 1,15 dolara.

Član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Saša Stevanović kaže da je u ovakvim uslovima izvjesno sve veće nepovjerenje u tržišta kapitala, što će neminovno dovesti i do daljeg pada vrijednosti evra.

- U posljednjih pet dana cijene akcija na svjetskim berzama pale su za deset do 15 odsto. I kod domaćih investitora je prisutna bojazan od grčke krize koja se širi na Portugaliju, Španiju i Italiju - kazao je Stevanović i dodao da sve ovo ukazuje da ulazimo u novo doba krize i neizvjesnosti.

Direktor Ekonomskog instituta Banja Luka Duško Jakšić kaže da u Republici Srpskoj kriza nije bila ni prošla, tako da se ovaj novi talas neće mnogo ni osjetiti.

- Konvertibilna marka je fiksno vezana za evro i zbog toga šteta od njegovog pada neće biti velika. Pad evra će najviše uticati na povećanje spoljnog duga - kazao je Jakšić.

Dodao je da bi zbog novog talasa krize najveći partneri Republike Srpske mogli da smanje investicije.

- Trenutno stanje na tržištu kapitala je još jedan test, kako za razvijenije ekonomije, tako i za RS - kazao je Jakšić.

Nafta

Cijena barela nafte na berzi u Njujorku pala je u petak sa 70 na 65 dolara, a analitičari su pojeftinjenje objasnili lošim stanjem na berzi zbog uticaja budžetske krize u zemljama koje koriste evro.

Sirova nafta na berzi u Njujorku pojeftinila je sa 70 na 65 dolara za barel usljed strahovanja da će protesti sindikata i kriza u Grčkoj i dalje uticati na nestabilnu situaciju na tržištima. Zabrinuti zbog uticaja finansijske krize na evropsku tražnju za naftom, investitori strahuju da je na pomolu novi talas svjetske ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana