Tržišta kapitala strahuju od političke krize u Grčkoj

Agencije
Tržišta kapitala strahuju od političke krize u Grčkoj

Njujork - Na Vol stritu cijene dionica pale su treći dan zaredom, jer se ulagači plaše produbljivanja evropske dužničke krize nakon što su u Grčkoj propali pregovori o formiranju vlade, a zabrinjava ih i usporavanje rasta američke privrede, prenose agencije.

Među najvećim gubitnicama juče su bile dionice u rudarskom i energetskom sektoru zbog pada cijena sirovina, jer je ulagači plaše da će slabljenje svjetske privrede izazvati pad potražnje za sirovinama.

Cijena nafte pala je zbog toga treći dan zaredom i prvi puta nakon šest mjeseci bila ispod 93 dolara po barelu.

Grčka je učinila korak nazad, smatraju analitičari, nakon što su juče propali i posljednji pregovori o formiranju vlade.

Do kraja jun Grci će morati na nove parlamentarne izbore, na kojima bi, kako pokazuju ankete, protivnici mjera štednje mogli da dobiju više glasova nego na izborima prošle sedmice.

To izaziva bojazan da nove grčke vlasti neće poštovati uslove koje je bivša vlada dogovorila s EU i MMF-om kako bi dobila međunarodnu pomoć, a to bi moglo dovesti do izlaska Grčke iz evrozone.

Na tržištima već duže vrijeme vlada oprez zbog niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija američke i kineske.

Ulagače je kratko ohrabrio izvještaj da je privreda evrozone u prvom ovogodišnjem tromjesečju stagnirala, a ne pala, kako se očekivalo, što znači da je izbjeglo recesiju.

Međutim, osim njemačke, ostale privrede evrozone nisu rasle.

Dou Džons indeks oslabio je 63 boda ili 0,50 odsto, na 12.632 boda, dok je S i P 500 skliznuo 0,57 posto na 1.330 bodova, a Nasdak indeks 0,30 posto, na 2.893 boda.

Na evropskim berzama cijene dionica juče su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 odsto, na 5.437 bodova, dok je frankfurtski DADž skliznuo 0,79 odsto, na 6.401 bod, a pariški CAC 0,61 odsto, na 3.039 bodova.

FTSEvrofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica oslabio je juče 0,7 odsto, na 997 bodova, najniži nivo u ovoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana