Tržišta kapitala potencijal za Balkan

Ma­ri­na Čigoja
Tržišta kapitala potencijal za Balkan

BANjA LUKA - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preporučila je zemljama regiona da im u prvom planu bude razvoj domaćeg tržišta kapitala, kako bi se smanjila zavisnost od bankarskog sektora i kredita iz inostranstva, kazali su na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi.

Predstavnici EBRD-a predložili su na godišnjoj skupštini, koja je proteklog vikenda održana u Zagrebu, pet zaključaka kako bi zemlje regiona ostvarile privredni rast. Jedan od zaključaka je i razvoj lokalnih tržišta kapitala.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić kaže da iskustva iz okruženja pokazuju da pretjerano oslanjanje na inostrani kapital može dovesti do kolapsa finansijskog sistema. 

- Iako je stanje javnih finansija u RS još uvijek u okviru ograničenja koja važe za zemlje EU, da bi se takva situacija i dalje održala neophodno je brzo raditi na supstituciji inostranih izvora - rekao je Božić.

Istakao je da postojeći trend rasta zaduženosti privrednih subjekata u RS upućuje na neophodnost da se otvore procesi dokapitalizacije većine firmi na tržištu kapitala.

Izvršni direktor Sarajevske berze Almir Mirica
rekao je da na ovim prostorima postoji značajan potencijal za razvoj tržišta kapitala.

- O tome najbolje svjedoči podatak da domaća fizička lica u FBiH na računima komercijalnih banaka imaju deponovanih preko 4,5 milijardi maraka. Ako bi država uspjela aktivirati samo dio ovog potencijala putem emisije obveznica, gdje bi se prikupljeni kapital iskoristio za velike infrastrukturne ili druge kapitalne projekte, efekat na tržište kapitala bio bi enorman - kazao je Mirica.

Pored toga, dodao je, država bi trebala ponuditi primamljivu kamatnu stopu ili poreske olakšice za upis ovih hartija od vrijednosti i pokazati spremnost i sposobnost da izvršava preuzete obaveze.

Obveznice

Milan Božić je rekao da su emisije obveznica gradova i opština u RS pokazale da je supstitucija inostranih izvora moguća tako što se kao investitori u sve većoj mjeri pojavljuju lokalni investitori.

- Bilo bi dobro ako bi se i Centralna banka BiH uključila u ovaj projekat, za što je neophodno preispitati neka zakonska ograničenja koja onemogućavaju njenu aktivniju ulogu na domaćem tržištu - kazao je Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana