Troškovi reklame prikazani kao ulaganja

Glas Srpske
Troškovi reklame prikazani kao ulaganja

BANjALUKA - Gubici robne kuće "Boska" u finansijskim izvještajima preduzeća nisu prikazani objektivno i veći su od prikazanih, zaključeno je u revizorskom izvještaju o poslovanju RK "Boska".

- Na poziciji nematerijalne imovine, ulaganja u razvoj, iskazani su troškovi reklame i medijskog praćenja otvaranja objekta u novembru 2010. godine, kao i troškovi smještaja osoblja iz Srbije tokom sanacije robne kuće, koji nisu ulaganja u razvoj, već predstavljaju nematerijalne troškove. Na ovaj način precijenjena je stalna imovina, a potcijenjen rezultat poslovanja, odnosno gubitak u iznosu od 130.571 KM - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da RK "Boska" nije izvršila ni rezervisanja za sudske sporove koji se vode protiv nje.

- Na osnovu raspoložive dokumentacije nismo se uvjerili u procjenu ishoda sudskih sporova. Troškovi i rezultat poslovanja za 2010. godinu su potcijenjeni za iznos osnovnog duga od 820.091 KM. Za ove sporove nije urađena procjena potencijalnih troškova i kamata, što predstavlja potencijalni gubitak. S druge strane, ako bi ovo društvo naplatilo utužena potraživanja, smanjio bi se gubitak iz ranijih godina za 749.490 KM - navodi se u izvještaju.

Gubitak

Ukupan gubitak preduzeća prema finansijskim izvještajima "Boske" u prošloj godini iznosio je 1,4 miliona maraka, dok je ukupan akumulirani gubitak 19,9 miliona maraka.

M. Č.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana