Trikovima prikrila stečaj Liman braderss

Glas Srpske
Trikovima prikrila stečaj Liman braderss

LONDON - Najnovija otrkića o "ulozi Londona" u prikrivanju stvarnog stanja propale američke investicione banke "Liman braders", koja je označila početak globalne finansijske krize, pobudili su veliku pažnju britanskih medija, objavio je BBC, a prenio Tanjug.

"Indipendent" tako navodi da je ova banka zatražila od jedne londonske pravne firme da upotrijebi kontroverzni računovodstveni trik kako bi prikrila da je pred stečajem.

"Liman braders" je, naime, zatražio pomoć od britanske firme "Linklejters", nakon što nije uspio da pronađe nijednu američku pravnu firmu koja bi pristala da upotrijebi trik poznat kao "repo 150", a koji je, kako se navodi, legalan u Britaniji.

Iako "repo 150" nije uzrokovao krah "Liman bradersa", on mu je omogućio da dosta dugo predstavlja lažnu sliku o svom katastrofalnom stanju, prenosi "Indipendent".

 I ugledni londonski "Fajnenšel tajms" piše da je 15. septembar 2008. godine - dan kolapsa "Liman bradersa" - duboko urezan u kolektivno pamćenje finanijskog svijeta, ali da je bila potrebna godina mukotrpnog istraživanja da bi se skinuo "plašt sa mutnog poslovanja i destruktivne interne kulture ove moćne investicione banke".

Odjeci ovog istraživanja, koje je sproveo jedan čikaški pravnik, s pravom tresu zidove njujorškog Vol strita i londonskog Sitija, a njegovi zaključci su nanijeli još jedan udarac reputaciji već teško diskreditovanog međunarodnog bankarstva, konstatuje FT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana