Tri zemlje širom otvaraju tržišta

Željka Domazet
Tri zemlje širom otvaraju tržišta

Sarajevo - Čelnici Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Srbije i Turskog odbora za spoljnu trgovinu potpisali su juče protokol koji bi trebalo da bude platforma na kojoj će biti mobilisane sve snage da bi bila unapređena ekonomska saradnja tri zemlje.

Protokol je potpisan na Trilateralnom biznis forumu BiH - Srbija - Turska u Sarajevu kojem su prisustvovali resorni ministri tri zemlje.

- Očekujemo da nivo razmjene između tri zemlje u narednoj godini bude povećan za 200 miliona evra. Do kraja godine nivo razmjene iznosiće 1,5 milijardi evra, od čega se milijarda odnosi na Srbiju, a 500 miliona na Tursku. Veći stepen saradnje omogućiće provođenje akcionog plana dogovorenog između tri države, koji će biti sprovođen u naredne dvije do tri godine - rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na putu dostizanja tog cilja ministri su se u ponedjeljak u Beogradu dogovorili da BiH i Srbija narednog mjeseca u Turskoj otvore zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo. Početkom naredne godine u Istanbulu će biti održana i investiciona konferencija s ciljem da BiH i Srbija privuku više investicija iz Turske, koja trenutno u svijetu ulaže više od 80 milijardi dolara.

- Infrastruktura je ključno pitanje, a ona je upravo sa Srbijom, koja je drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH, na najlošijem nivou. Ovo pitanje otvorićemo na sastanku Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije početkom novembra u Sarajevu. Za rješavanje ovog problema zainteresirana je i Turska, koja je spremna da se uključi u finansiranje projekata s obzirom na to da koristi dio koridora za transport svoje robe od Niša preko Užica za Sarajevo - rekao je Šarović navodeći da treba rješavati i problem trgovinske saradnje sa Kosovom jer BiH bilježi pad izvoza.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić istakao je da tri zemlje imaju velike potencijale i da ih je neophodno udružiti. Ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči rekao je da će BiH i Srbija moći da koriste turska trgovinska predstavništva u 160 zemalja.

- Mi  podstičemo svoje privrednike da investiraju u BiH i Srbiju. Treba razvijati i turizam zbog čega će biti snimljen promotivni film o BiH i Srbiji koji će biti emitovan u Turskoj - kazao je Zejbekči.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić istakao je da BiH vidi veliku šansu da zajedno sa Srbijom i Turskom nastupa na tržištu. Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da nema drugog puta, osim saradnje i povezivanja privreda BiH, Turske i Srbije.

- Najznačajnije je obezbediti infrastrukturne projekte i podršku malim i srednjim preduzećima da poboljšaju svoj izvozni kapacitet. Jedna od oblasti sa najviše potencijala za saradnju je agrobiznis - istakao je Čadež.

Potpredsjednik Turskog odbora za spoljnu trgovinu Mehmet Bujekeksi naglasio je da Turska najviše investira u poljoprivredu, automobilsku i tekstilnu industriju i da se nada da će preko Srbije ostvariti značajan izvoz i u Rusiju.

Privrednici

Forumu su prisustvovali predstavnici 82 kompanije iz BiH, Srbije i Turske. Jedina od njih je i fabrika za proizvodnju jestivog ulja "Bimal" iz Brčkog koja je nedavno otvorila distributivni centar u Turskoj i bilježi rast izvoza.

- Poljoprivreda je potencijal BiH koji treba razvijati i turski investitori su imali priliku da se upoznaju sa mogućnostima ulaganja u poljoprivredni sektor i prehrambenu industriju. "Bimal" je otvoren za sve vrste saradnje sa turskim i drugim investitorima da bi domaća poljoprivreda bila podignuta na viši nivo - izjavio je pomoćnik predsjednika uprave "Bimala" za ekonomska pitanja Ševal Suljkanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana