Tri sektora šansa za Srpsku

Tanja Šikanjić
Tri sektora šansa za Srpsku

BANjALUKA - Prerađivačka, poljoprivredno-prehrambena i drvoprerađivačka industrija predstavljaju šansu RS za privlačenje stranih investitora, rekao je juče predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić tokom sastanka sa američkim ambasadorom u BiH Patrikom Munom.

Tokom sastanka Đurić je američkom ambasadoru predstavio mogućnosti ulaganja u RS, te privredne sektore koji bi mogli da zainteresuju strane investitore.

- U prvi plan stavljamo prerađivačku industriju, koja pruža mogućnosti novih zapošljavanja i stvaranja nove vrijednosti i ono sa čim možemo izaći na svjetsko tržište, a zatim poljoprivredno-prehrambenu industriju i drvoprerađivačku industriju - istakao je Đurić.

On je dodao da su američkom ambasadoru predstavljeni i projekti iz oblasti infrastrukture i energetskog sektora, koji bi mogli da privuku ino-ulagače.

Predsjednik Privredne komore RS i američki ambasador su se složili u tome da je neophodno ukloniti brojne barijere sa kojima se suočavaju ne samo strani nego i domaći investitori na domaćim prostorima.

- Uklanjanjem prepreka i barijera sigurno ćemo biti interesantniji za ino-ulagače - istakao je Đurić.

Mun je dodao da su kompanije, koje pokušavaju da posluju u Bosni i Hercegovini sputane zbog činjenice da nisu usklađene procedure registracije u RS i FBiH.

- Investitori ukazuju i na previsoke birokratske troškove, koje ih sprečavaju da zapošljavaju lokalno stanovništvo i proširuju svoje poslovanje - istakao je Mun.

Poziv ambasadorima

Borko Đurić je juče pozvao sve ambasadore i druge predstavnike međunarodne zajednice u BiH da se više angažuju na privlačenju stranih investicija u RS i BiH.

- Ovom prilikom smo ukazali na to da nismo adresa na kojoj se može govoriti o političkim pitanjima, bez obzira na to koliko ona utiču na privredna kretanja - istakao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana