Tri godine od samooglašavanja zvona

S. T.
Tri godine od samooglašavanja zvona

PRIJEDOR - U crkvi Rođenja presvete Bogorodice na Pašincu kod Prijedora u subotu je održan Treći zavjetni crkveno-narodni sabor, kojim je obilježeno tri godine od čudesnog samooglašavanja zvona ovoga hrama u noći praznovanja Svete velikomučenice Marine - Ognjene Marije.

Svetu liturgiju u stoljetnom hramu služilo je trinaest sveštenika Banjalučke eparhije, kao i sveštenik iz Pariza, protojerej-stavrofor Nikola Škrbić, a prigodan program priredilo je Kulturno-umjetničko društvo "Kozara" iz Prijedora.

Jerej Vladislav Vučanović rekao je da hram na Pašincu doživljava duhovnu obnovu od čudesnog oglašavanja zvona 30. jula 2008. godine pola časa iza ponoći, što je, kako je naveo, čudo Božije shvaćeno kao jasan znak vjernicima koji su počeli da dolaze u crkvu i okupljaju se u njoj.

- Saborovanje je počelo u petak uveče kada je u ovom hramu služena najdjelotvornija i najcjelishodnija molitva za zdravlje, koja je prvi put u istoriji ovog hrama služena prošle godine pred oko hiljadu vjernika. Vremena su takva da je sve više bolesnih ljudi, a tamo gdje prestaju ljudske moći, počinje iscjeliteljska moć Crkve - ocijenio je Vučanović.

Podsjetio je da su vrata hrama bila zaključana 67 godina, da su službe bile samo povremeno, da je crkva posebno uništena u Drugom svjetskom ratu kada su njemački vojnici tu držali konje, a da je danas ovo saborište brojnih vjernika koji iz svih dijelova Republike Srpske pristižu da se pomole Svetoj velikomučenici Marini.

- Od 2007. godine za obnovu crkve prikupljeno je od vjernika oko 150.000 KM, čime je obnovljen krov i uređena unutrašnjost. Veliki drveni ikonostas djelo je majstora Mile Štekovića iz Kostajnice, a ikone je izradio ikonopisac iz Čačka Goran Pešić. Uređenje fasade i okoline crkve nastaviće se na jesen, za šta je 30.000 KM darovala opština Prijedor - naveo je Vučanović.
Crkva Rođenja presvete Bogorodice na Pašincu zvanično je vjerujućem narodu predata na upotrebu 1909. godine, a vjeruje se da je ovo sakralno zdanje mnogo starije, mada o tome nema pisanih tragova. Prema narodnoj priči, crkva je izgrađena 1890. od kamena porušenog manastira Miloševac, koji se nalazio u naselju Čirkin Polje u Prijedoru.

Da je ova crkva veoma važna u duhovnom životu vjernog naroda ovih krajeva svjedoči nesumnjivo pet crkveno-narodnih sabora koji se održavaju kod nje u toku godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana