Tri decenije HE na Vrbasu

Slobodan Dakić
Tri decenije HE na Vrbasu

MRKONjIĆ GRAD - "Hidroelektrane na Vrbasu" jedne su od najznačajnijih u sistemu "Elektroprivrede RS", jer su za 30 godina rada proizvele blizu osam milijardi kilovat-časova električne energije, rečeno je juče na svečanoj akademiji povodom tri decenije rada ove hidroelektrane.

Ona je najvažniji elektroenergetski objekat u zapadnom dijelu Srpske, instalisane snage 110 megavata i sa godišnjom proizvodnjom struje od 275 miliona kilovat-časova.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je naglasio da su "Hidroelektrane na Vrbasu" veoma značajne za razvoj opštine Mrkonjić Grad, ali i Republike Srpske.

- Naš je cilj da očuvamo ekonomiju RS, a poslije toga da obezbijedimo investicije u energetiku. Zato se radujem što postoje planovi za širenje i izgradnju novih hidrocentrala - rekao je Dodik.

On je istakao da vlasti RS moraju da imaju brže i eksplozivnije procedure i sisteme odlučivanja za podržavanje svih investicionih aktivnosti.

- Moramo se boriti za svaku investiciju i novo radno mjesto - rekao je Dodik.

Direktor "Hidroelektrana na Vrbasu" Nedeljko Kesić rekao je da posljednjih godina ostvaruju oko 4,5 miliona maraka dobiti godišnje.

- Za 30 godina rada "Hidroelektrane na Vrbasu" ostvarile su ukupan prihod od 450 miliona maraka. Sve te godine dale su znatan doprinos obezbjeđenju električne energije za potrebe Krajine - rekao je Kesić i dodao da je u preduzeću trenutno zaposleno 146 radnika koji imaju redovne plate.

Generalni direktor "Elektroprivrede RS" Branislava Milekić istakla je da su "Hidroelektrane na Vrbasu" po instalisanoj snazi najmanje u sistemu Holdinga "ERS", ali da su jedan od najznačajnijih hidroenergetskih objekata u Srpskoj.

- Zahvaljujući dobroj organizaciji i maksimalnom zalaganju svih zaposlenih, hidroelektrana postiže dobre poslovne, ali i proizvodne rezultate, što daje stabilnost elektroenergetskom sistemu Srpske - rekla je Milekićeva.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ministar industrije, energetike i razvoja RS Željko Kovačević, te druge brojne zvanice iz političkog, privrednog i javnog života Srpske.

HE "Bočac 2"

Kesić je naglasio da je jedan od prioritetnih zadataka menadžmenta preduzeća, ali i Vlade RS, izgradnja novih hidroenergetskih objekata na rijeci Vrbas.

- Planirali smo sljedeće godine izradu glavnog projekta i početak izgradnje HE "Bočac 2". Ona bi imala instalisanu snagu od 9,34 megavata i godišnje proizvodila 78 gigavat-časova struje - dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana