Trgovinski lanci profitirali u krizi

Glas Srpske
Trgovinski lanci profitirali u krizi

VAŠINGTON - U godini ekonomske krize, 250 najvećih svjetskih maloprodajnih lanaca ostvarilo je ukupan promet od 3,8 biliona dolara, što je za 5,5 odsto više nego godinu ranije, navodi se u izvještaju revizorske firme "Dilojt", prenijele su agencije.

U grupi deset najvećih maloprodajnih lanaca, koji ostvaruju više od 30 odsto ukupne prodaje na listi Top 250, prvo mjesto prema izvještaju "Dilojta" zauzeo je američki "Vol-Mart", a slijedi ga francuski "Kerfur".

- Na trećem mjestu nalazi se njemački "Metro" koji je, zahvaljujući prvenstveno povoljnijoj kursnoj razlici u odnosu na američki dolar, na toj poziciji smijenio britanski "Tesko" - objavio je "Dilojt".

Na listi trgovina koja su najviše zaradile, dominiraju lanci iz SAD.

Među maloprodajnim lancima koji su objavili svoje poslovne rezultate, dvije trećine ih je u 2008. godini zabilježilo pad neto profita.

- Dok su maloprodajni lanci u Evropi i Sjevernoj Americi zabilježili pad profita, njihovi bliskoistočni konkurenti ostvarili su veću profitabilnost. Maloprodajni lanci specijalizovani za prodaju odjeće prepolovili su profit, a smanjena je i zarada onih trgovina koje su specijalizovane za prehrambene proizvode - pokazuje istraživanje "Dilojta".

Internet prodaja

"Dilojt" navodi da prodaja preko Interneta i dalje zauzima skroman segment ukupne maloprodaje, tek 6,6 odsto, sa tendencijom rasta jer, objašnjavaju, Interent trgovina postaje sve primamljivija za lance koji žele prisustvo na globalnoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana