Trgovina opterećena barijerama

Glas Srpske
Trgovina opterećena barijerama

BEOGRAD - Trgovina u regionu opterećena je brojnim barijerama koje otežavaju stvaranje zone slobodne trgovine u skladu sa CEFTA sporazumom, rekao je u petak na regionalnoj konferenciji predstavnika zemalja CEFTA sporazuma organizovanoj u Beogradu, predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, prenijela je Srna.

On je kazao da su evidentirane necarinske barijere sa kojima se firme iz Srbije susreću prilikom trgovine u regionu i objasnio da međusobno nepriznavanje sertifikata o kvalitetu predstavlja ozbiljan problem za privrednike.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić kazao je da izvršna vlast država potpisnica ponaša ignorantski prema obavezama koje su preuzeli potpisivanjem CEFTA sporazuma.

Podsjetivši na to da Srbija ove godine predsjedava CEFTA-om, Bugarin je rekao da će četiri glavna prioriteta u primjeni ovog sporazuma tokom predsjedavanja biti otvaranje pregovora o liberalizaciji u oblasti usluga, stvaranje jednakih uslova za investicije, otvaranje tržišta javnih nabavki i postizanje usaglašene trgovinske liberalizacije.

Bugarin je istakao da je CEFTA region za Srbiju drugi po značaju poslije Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana