Trgovačke lance ne pogađa kriza

Glas Srpske
Trgovačke lance ne pogađa kriza

LONDON - Ukupan promet 250 najvećih maloprodajnih lanaca na svijetu porastao je za 11,4 odsto, te iznosi 3,62 biliona američkih dolara godišnje, navodi se u novom izvještaju konsultantsko-revizorske kompanije "Deloit", objavio je business.hr.

U izvještaju "Globalna snaga maloprodaje u 2009." dodato je da  su, ipak, čak 44 maloprodajna lanca među vodećih 250 zabilježila pad prodaje, a broj neprofitabilnih kompanija se udvostručio.

Iako i dalje dominiraju po broju i prihodima, ukupni udio američkih maloprodajnih lanaca na listi 250 najvećih se smanjio. Ta se činjenica može pripisati slabijem rastu američkih kompanija u odnosu na inostrane konkurente. Evropski maloprodajni lanci, naprotiv, i dalje jačaju, čineći gotovo 40 odsto najjačih na listi. Tako je, prvi put u 12 godina otkad "Deloit" sprovodi ovo istraživanje, procenat evropskih maloprodajnih lanaca na listi veći od američkih.

Američki "Vol-mart", koji ostvaruje godišnji promet preko 378 milijardi dolara i dalje čvrsto dominira listom 250 najvećih. U deset najjačih maloprodajnih lanaca nalaze se isključivo kompanije iz SAD, kao što su ("Vol-mart", "Hom Depot", "Kruger", "Target" i "Kostko") i Evrope.

Francuski "Kerfur" i britanski "Tesko" drže drugo, odnosno treće mjesto na listi, a među top-deset zastupljena su čak tri njemačka maloprodajna lanca "Metro", "Švarc" (obuhvata "Lidl" i "Kaufland"), te "Aldi", koji je zahvaljujući prometu od preko 58 milijardi dolara prvi put ušao među deset najjačih. Najveći pomak na top-deset listi zabilježio je glavni "Aldijev" konkurent "Švarc", koji je u proteklih pet godina ostvario rast od 12,6 odsto. Na deset najvećih igrača u maloprodaji otpada gotovo 30 odsto ukupne prodaje na listi top 250.

Maloprodajni lanci na listi ostvaruju 21 odsto svoje ukupne prodaje u inostranstvu, a u prosjeku posluju u 6,8 zemalja. Najviše podružnica u drugim zemljama imaju evropski maloprodajni lanci, koji u inostranstvu ostvaruju preko jedne trećine svojih prihoda.

Maloprodajni lanci specijalizovani za prodaju prehrambenih proizvoda dominiraju na listi, s prosječnim godišnjim prometom od 19 milijardi dolara.

Među deset najjačih kompanija u sektoru maloprodaje odjeće prvi put je ušao švedski lanac "H&M", s godišnjim prometom od 11,6 milijardi dolara. Na listi 50 maloprodajnih lanaca s najvećim rastom u proteklih pet godina našao se i veliki broj kompanija iz tržišta u razvoju, kao što su Kina i Rusija, ali i slovenački "Merkator", koji je od 2002. do 2007. godine ostvario rast od 21,1 odsto.

Edeka

Njemački lanac diskontnih trgovina mješovitom robom "Edeka", kojem je odobreno udruživanje s trgovinama "Plus", planira da otvori 8.000 novih radnih mjesta u ovoj godini uprkos privrednoj krizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana