Trend pada kamatne stope u odnosu na prošlu godinu

Agencije
Trend pada kamatne stope u odnosu na prošlu godinu

Banjaluka - Prosječne nominalne i efektivne kamatne stope na kredite banaka Republike Srpske za prvo polugodište ove godine imaju trend pada u odnosu na prošlu godinu, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske, prenose agencije.

Prosječna nominalna kamatna stopa na kredite za prvo polugodište ove godine manja je za 0,26 procentnih poena, a prosječna efektivna kamatna stopa bilježi pad za 0,57 procentnih poena u odnosu na prosjek u prošloj godini.

Blaži pad kamatnih stopa na kredite u prvom polugodištu ove godine evidentan je i kod jedinica banaka iz Federacije BiH koje posluju u Srpskoj.

Prosječna nominalna kamatna stopa na kredite za manja je za 0,22 procentna poena, a prosječna efektivna kamatna stopa manja je za 0,36 procentnih poena u odnosu na prosjek u prošloj godini.

Te stope su i dalje više od prosječnih nominalnih na kredite banaka Srpske za 0,71 procentni poen i efektivnih kamatnih stopa za 0,78 procentnih poena, većim dijelom zbog znatno viših kamatnih stopa na kredite stanovništvu.

Iznos nekvalitetnih kredita 520 miliona KM

Nekvalitetni krediti u bankarstvu Republike Srpske zaključno sa krajem prvog polugodišta iznosili su 520 miliona KM, što je za devet odsto više u odnosu na kraj prošle godine, rekli su u Republičkoj agenciji za bankarstvo.

Nekvalitetni krediti čine procenat od 11,85 odsto od ukupnih kredita.

Iznos nekvalitetnih kredita prvanih lica na kraju prvog polugodišta iznose 314,9 miliona KM i veći su za 11 odsto, te učestvuju sa 11,61 odsto u ukupnim kreditima pravnih lica, što porast za 0,32 procentna poena u odnosu na kraj prošle godine.

Na kraju prvog polugodišta nekvalitetni krediti fizičkih lica iznose 205,2 miliona KM sa stopom rasta od šest odsto i čine 12,24 odsto od ukupnih kredita fizičkih lica, odnosno veći su za 0,52 procentna poena u odnosu na kraj 2011.

Najveći iznos nekvalitetnih kredita od 69 odsto su krediti za opštu potrošnju.

Bankarski sektor Srpske ima deset banaka sa većinskim privatnim kapitalom, uz dominaciju stranog privatnog kapitala.

Sa 30. junom ove godine ukupan broj organizacionih dijelova banaka Republike Srpske je 371, od čega se na filijale odnosi 101, a na ostale organizacione dijelove 270, dok je krajem prošle godine bilo 99 filijala i 261 ostali organizacioni dio.

U Srpskoj posluje i 57 organizacionih dijelova koji su u sastavu sedam banaka iz Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana