Treba ojačati ekonomske odnose Kine i BiH

Glas Srpske
Treba ojačati ekonomske odnose Kine i BiH

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević istakao je juče, tokom susreta sa predstavnicima Ministarstva trgovine Kine, da dobre političke odnose dvije zemlje ne prate i dobri ekonomski odnosi i da je potrebno uložiti dodatne napore s obje strane za njihovo jačanje, prenijela je Srna.

U saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navodi se da je Zirojević istakao da je potrebno da privredni resori obje zemlje, zatim privredne komore i specijalizovane agencije za podsticaj robne razmjene i investicija stupe u kontakt kako bi se definisale oblasti privredne saradnje.

Zirojević je tokom susreta sa kineskom delegacijom, koju je predvodio zamjenik ministra trgovine Jiang Zengvei, konstatovao da BiH i Kina imaju potpisan Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija, ali da uprkos očekivanjima BiH, iznos kineskih investicija ne odražava moćnu ekonomsku silu te zemlje.

Prema Zirojevićevim riječima, BiH je lani uvezla iz Kine robu u vrijednosti od 784,45 miliona maraka, a izvezla samo 2,26 miliona maraka, dok je za prva četiri mjeseca ove godine BiH u Kinu izvezla robu u vrijednosti samo od 1,15 miliona  maraka, a uvezla u vrijednosti od 140,68 miliona maraka, što je ocijenio poražavajućim za BiH.

Tokom sastanka bilo je riječi o unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje dvije zemlje, ekonomskoj situaciji u BiH i Kini i mjerama za prevazilaženje svjetske finansijske krize, mjerama za unapređenje bilateralne trgovinske i ekonomske saradnje. Kineska delegacija je posebno istakla zainteresovanost za saradnju u oblasti poljoprivrede, energetike i turizma.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović je u razgovoru sa kineskom delegacijom rekao da dvije države treba da što prije počnu pregovore za potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Tokom susreta sa delegacijom Kine, ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović je inicirao potpisivanje sporazuma o policijskoj saradnji, readmisiji, te zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i ostalih nepogoda.

Kineska delegacija je razgovarala i sa potpredsjednikom Spoljnotrgovinske komore BiH Milanom Lovrićem.

Ulaganja

- Od maja 1994. godine do kraja 2008. godine Kina je u BiH registrovala 2,431 milion miliona, što iznosi svega 0,03 odsto ukupnih stranih ulaganja u BiH. Za veliku zemlju, kao što je Kina, to je zaista malo i mi očekujemo daleko veća i značajnija ulaganja -  rekao je Mladen Zirojević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana