Treba da nas okupi interes, a ne ljubav

Agencije
Treba da nas okupi interes, a ne ljubav

Bečići - Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je na regionalnom samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope da zemlje zapadnog Balkana konačno treba da definišu zajedničke interese, kako bi na njima, a ne na ljubavi, počivala njihova buduća saradnja.

- Moramo da tražimo zajedničke interese. Ne verujem u ljubav između bivših jugoslovenskih naroda i narodnosti, jer da je ona iskreno postojala, ne bismo ni ratovali. Verujem samo u zajednički interes. Ako budemo sposobni da ga nađemo, imaćemo jak region - rekao je Dačić na završnom panelu dvodnevnog samita u Bečićima, na kojem su predstavnici vlada zemalja regiona govorili o temi "Dogovor za novo doba".

Nekadašnja Jugoslavija je, prema njegovim riječima, bila utopija i zato ni danas ne treba živjeti u iluziji da je potrebno praviti neku novu Jugoslaviju, ali je potrebno ići u što veću povezanost s ciljem ostvarivanja zajedničkih interesa, prenijele su agencije.

On je predložio formiranje zajedničkog tijela, nekakvog balkanskog savjeta, koji bi po uzoru na skandinavski savjet bio konsultativnog karaktera i služio da se bolje zastupaju zajednički interesi.

- Interes nam je da svi zajedno budemo bolje pozicionirani, da imamo povećan nivo ekonomske aktivnosti, da imamo otvoreno tržište za promet robe, kapitala i ljudi. Mi to još nemamo u potpunosti u ovom regionu. I dalje se gleda na to ko odakle dolazi, ali ni bilateralni primeri ne govore da je svima podjednako stalo da imamo takav pristup - rekao je Dačić.

To, kako je objasnio, znači da ne može, na primjer, Srbija samo da bude tržište za Sloveniju i Hrvatsku već mora da bude partner, odnosno i njihovo tržište mora da se otvori za Srbiju.

Dačić je istakao da se ne smije dozvoliti oživljavanje srednjovjekovnih koncepata koji su region dijelili carskim rezom, i Sloveniju i Hrvatsku integrisati u EU, a ostale države regiona ostaviti u njenom predvorju.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović smatra da emotivne političke probleme treba ostaviti u prošlosti i da politika u budućnosti treba da rješava realne probleme ljudi.

Prema ocjeni Đukanovića, nije dovoljno da Balkan bude politički stabilan, nego je potreban i ubrzan ekonomski razvoj.

On je ocijenio da je "diskriminacija" to što se Balkan smatra predodređenim za kriminal i korupciju.

Đukanović je rekao da na Balkanu državne politike treba da se oslobađaju emocija i da se prestanu baviti manipulacijama, a glavna preokupacija vlada treba da bude veći kvalitet života građana.

Bevanda

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da postojeći debalans u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Slovenijom na štetu BiH treba da bude dodatni motiv privrednicima iz BiH za prezentaciju potencijala u Sloveniji, ali i za zajedničke projekte koji bi mogli biti konkurentni na trećim tržištima.

- Slovenija je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera BiH, a istovremeno i dio tržišta EU - naveo je Bevanda, koji je u Budvi razgovarao sa ministrom privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Stankom Stepišnikom na marginama regionalnog samita u Bečićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana