Tražićemo naknadu štete akcionarima

Predrag Klincov
Tražićemo naknadu štete akcionarima

BANjA LUKA - Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Aktiva Invest" iz Banje Luke predložiće na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine društava kojim upravlja pokretanje tužbe protiv Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) RS, kojom će se tražiti obeštećenje akcionara fondova, koji su primjenom neustavnog Pravilnika Komisije oštećeni za više stotina miliona maraka.

Rekao je ovo u petak u Banjoj Luci direktor "Aktiva Investa" Srđan Praštalo i naglasio da bi obeštećenje trebalo da dobije oko 35.000 akcionara iz svih 13 fondova RS. On je dodao da je cilj tužbe vraćanje povjerenja investitora u instituciju tržišta kapitala RS.

Ustavni sud RS proglasio je nedavno neustavnom odredbu Pravilnika KHOV koja se odnosila na primijenjene metodologije obračuna vrijednosti imovine zatvorenih investicionih fondova, na osnovu koje su i društva sebi obračunavala proviziju za upravljanje.

Praštalo je rekao da je ovo uticalo na drastičan pad cijene akcija fondova, povlačenje investitora i sunovrat indeksa na Banjalučkoj berzi.

- Nametanjem neustavnog Pravilnika, stanovnik RS, koji je u tom trenutku imao 20 vaučera u "Aktivi", preko noći je izgubio 180 maraka, a onaj koji je imao 100 vaučera, izgubio je 900 maraka - objasnio je Praštalo i dodao da je Pravilnik drugi akt koji je nametnula Komisija, a za čije odredbe je Ustavni sud RS uočio da su neustavne.

Direktor "Aktiva Investa" pozvao je nadležne odbore Narodne skupštine RS da ispitaju rad i pokrenu odgovornost predsjednika i članova KHOV koji su glasali za sporni Pravilnik.

Predsjednik KHOV Miodrag Jandrić nije želio da komentariše optužbe Praštala, istakavši da situacija poslije odluke Ustavnog suda "nije toliko komplikovana i drastična kako se to želi predstaviti u javnosti".

Ustavni sud RS ocijenio je da sporna odredba nije u saglasnosti sa članovima Zakona o investicionim fondovima, koji nalažu jednako postupanje i propisuju da se utvrđivanje vrijednosti imovine zasniva na tržišnoj cijeni, a ne na cijeni nula.

Provizija

Miodrag Jandrić je rekao da bi se, u slučaju ukidanja neustavne odredbe Pravilnika, povećala provizija društava za upravljanje fondovima, čiju su visinu proteklih godina kritikovali berzanski stručnjaci. Praštalo je izjavio da su provizije društava prije usvajanja Pravilnika iz 2007. godine bile visoke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana