Traže zaštitu ili će blokirati banke

Angelina Vasović-Milkić
Traže zaštitu ili će blokirati banke

ŠAMAC - Ukoliko vlast ne zaštiti prevarene žirante proljeće će biti obilježeno našim masovnim protestima, jer ćemo izaći pred banke i druge bankarske institucije i blokirati ih, a to bi moglo da ima nesagledive posljedice.

Ovo je juče na konferenciji za novinare izjavio predstavnik Udruženje za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković.

- Problem prevarenih žiranata potrebno je riješiti sistemski, uz pomoć nadležnih institucija i svim mogućim sredstvima opteretiti sve koji su dizali kredite. U BiH ima više od 60.000 oštećenih žiranata, od kojih u Šamcu više od 700. Do sada se zbog dugovanja u ovoj opštini ubilo deset ljudi - naglasio je Cvjetković.

On je istakao da su za očajan položaj prevarenih žiranata u cijeloj zemlji odgovorne institucije, prvenstveno Agencija za bankarstvo BiH, koja nije kontrolisala odobravanje kredita, jer je to nije interesovalo.

- Banke su netransparentno, neodgovorno davale kredite prezaduženim licima. Kao posljedicu toga imamo dužnike koji su uzeli na desetine kredita, a da nisu bili kreditno validni, pa su na taj način doveli u tešku situaciju na stotine hiljada žiranata koji plaćaju njihove dugove. Odbor za reviziju u Narodnoj skupštini Republike Srpske trebalo bi da naredi reviziju učinka Glavnoj službi revizije u Agenciji za bankarstvo unazad pet-šest godina - dodao je Cvjetković.

Predsjednik UO ovog udruženja Mitar Mitrović je rekao da je na nadležnim institucijama u Republici Srpskoj i BiH da hitno pristupe donošenju određenih zakonskih rješenja u okviru postojećih zakona ili donošenju novih zakona, kojima bi se na sistemski način riješilo pitanje zapljene, popisa i izvršenja na pokretnoj i nepokretnoj imovini prevarenih žiranata.

- Ići ćemo na direktnu blokadu banaka, nećemo dati nikome da uđe u njih. Ako nas rasteruju, neće u svijet otići lijepa slika o bankama koje se reklamiraju kao dobre i profesionalne - poručio je Mitrović.

Zahtjevi

- Zahtijevamo da Narodna skupština RS podrži Nacrt zakona o jemstvu, koji štiti dužnika i jemca. Na nivou BiH, pri Predstavničkom domu u Komisiji za finansije i budžet, postoji inicijativa za izmjene i dopune Zakona o jemstvu i to treba da štiti žirante - rekao je Cvjetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana