Traže smjenu direktoraKosmosa

Marina Čigoja
Traže smjenu direktoraKosmosa

Banjaluka - Radnici Vazduhoplovno-remontnog zavoda "Kosmos" iz Banjaluke uputili su dopis premijeru RS Željki Cvijanović i resornim ministarstvima u kojem zahtijevaju smjenu vršioca dužnosti direktora i Nadzornog odbora preduzeća jer nisu ispoštovani njihovi zahtjevi za isplatu plata i uplatu doprinosa kako bi im bio povezan staž.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Kosmosa" Željko Nikolić, čiji su članovi koji čine više od polovine radnika 22. decembra stupili u štrajk, rekao je da im do utorka nije isplaćena nijedna plata koju im je uprava obećala i da zbog kršenja dogovora traže ostavku i smjenu uprave.

- Obećali su nam isplatu jedne plate do 30. decembra, ali to nisu učinili i zbog toga smo bili prinuđeni da zatražimo razrješenje uprave preduzeća i imenovanje privremene uprave, razrješenje Nadzornog odbora i imenovanje novog, izmjenu statuta i definisanje budućeg statusa preduzeća - rekao je Nikolić i dodao da radnici ostaju u štrajku do ispunjenja zahtjeva.

Radnici su stupili u štrajk zahtijevajući isplatu tri od 13 i po plata koje im poslodavac duguje i uplatu doprinosa. Doprinosi za PIO im nisu uplaćeni oko sedam godina, dok im zdravstveno osiguranje nije uplaćeno od aprila ove godine.

- S obzirom na to da je kraj mjeseca broj neisplaćenih plata se popeo na 14 i po. Tražili smo i uplatu doprinosa za radnike koji trebaju u penziju, a s obzirom na to da ništa od toga nije ispoštovano proširili smo naše zahtjeve. Nećemo odustati jer direktor nema volje da razgovara sa nama - rekao je Nikolić.

Vršilac dužnosti direktora "Kosmosa" Dragan Ilić kaže da će radnicima plata biti isplaćena jer je novac obezbijeđen i da će to najvjerovatnije biti učinjeno 31. decembra.

- Oni imaju pravo da traže moju ostavku. Ovdje ima jedan dio radnika koji me podržava i jedan dio koji me ne podržava. Nikad se nisam pretjerano ni borio za ovo mjesto, pokušavao sam da nađem izlaz iz teške situacije u kojoj se preduzeće nalazi, a koliko sam imao uspjeha to će procijeniti resorno ministarstvo. Novac za platu koju sam obećao je uplaćen, imam potvrdu za to i u roku od dan ili dva biće sigurno isplaćena - rekao je Ilić.

Nadzorni odbor

Željko Nikolić je istakao da traže smjenu Nadzornog odbora jer ne čine ništa na rješavanju problema radnika.

- Poslali smo dopis na koji su nam odgovorili da se vratimo na posao ako dobijemo platu i da radimo. Naveli su i da nisu u mogućnosti bilo šta da preduzmu dok za to ne dobiju signal od Vlade u čijem se vlasništvu "Kosmos" nalazi - rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana