Traže rješenja za izlazak iz krize

Glas Srpske
Traže rješenja za izlazak iz krize

LONDON - Čelnici zemalja članica grupe G20 nadaju se da će podrške bankama, povećana potrošnja i više novca za Međunarodni monetarni fond izvući svjetsku privredu iz recesije do kraja iduće godine, navodi se u Nacrtu zaključaka G20 objavljenog na Internet stranici "Fajnenšl tajmsa".

Paketi već uvedenih podsticaja povećaće globalni bruto domaći proizvod za više od dva odstotna boda i stvoriti više od 20 miliona radnih mjesta širom svijeta, prenijeli su hrvatski mediji.

Čelnici 20 najvećih svjetskih privreda u četvrtak će se sastati u Londonu da bi raspravili na koje bi načine bolja regulativa, pomoć za međunarodnu trgovinu i dodatna potrošnja mogli pomoći da se privede kraju najgora recesija od 30-ih godina prošlog vijeka.

- Predstojeći samit Grupe G20 u Londonu je odlučujući trenutak u ekonomski kriznim vremenima i lideri zemalja koje čine najveći dio globalne ekonomije moraju da krenu putem koji vodi ka zajedničkim rješenjima - piše "Fajnenšl tajms".

Ukoliko liderima to pođe za rukom, samit možda neće ostati upamćen kao početak kraja krize, ali će svakako nagovijestiti kraj njenog početka, navodi list.

Američki predsjednik Barak Obama izrazio je optimizam da će samit G20 postaviti okvire ekonomskog oporavka, uz ocjenu da svjetski lideri "moraju poslati jasnu poruku jedinstva" radi rješavanja globalne finansijske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana