Traže pomoć za mala preduzeća

Glas Srpske
Traže pomoć za mala preduzeća

PRAG - Globalna ekonomska kriza daleko teže pogađa mala i srednja preduzeća nego velika, i Evropska komisija i vlade članica moraju da im pomognu, pozvao je juče u Pragu u ime Unije premijer Češke Jan Fišer, otvarajući dvodnevni kongres evropskih privrednih komora, prenijela je Beta.

Češka je prekjuče i juče kao zemlja koja predsjedava Unijom organizovala u Pragu završnu konferenciju u okviru Evropske nedjelje malih i srednjih preduzeća i povezala je sa dvodnevnim kongresom evropskih komora. Na ta dva skupa više od 400 privrednika iz 45 zemalja traži recepte kako bi globalna ekonomska kriza prošla što bezbolnije i istovremeno kojim konkretnim mjerama može da se olakša njeno breme, prije svega malim preduzećima.

- I u mirna vremena su mala i srednja preduzeća od ključnog značaja za visoku zaposlenost, trajno održivi razvoj i poboljšanje kvaliteta života, jer ona su motor inovacija i novih rješenja. U teška vremena njihov značaj raste još više - kazao je češki premijer.  

I Fišer i evropski komesar za privredu Ginter Ferhojgen upozorili su juče u Pragu da su vlade sklone da u krizi daju pomoć i traže rješenja za velika preduzeća, jer je njihov krah vidljiv i donosi odmah gubitak mnoštva radnih mjesta.
- Kada odlaze pod stečaj mala preduzeća, vjerujte mi, to više uzdrma statističke podatke i razvoj bruto društvenog proizvoda  - upozorio je Fišer.

Češka nastoji da se do kraja njenog predsjedavanja riješi bar jedan od ključnih problema - kašnjenje u naplati faktura i isporuka roba i usluga.

EU je pokrenula i pandan studentskom programu razmjena Erasmus, ali za mlade preduzetnike. Taj program razmjene im omogućava da neko vrijeme rade zajedno sa nekim od iskusnih privrednika u zemlji EU koju odaberu.
Deset konkretnih preporuka koji donosi Evropski akt za mala i srednja preduzeća odnosi se na sva preduzeća sa manje od 250 zaposlenih, dakle na oko 23 miliona preduzeća u EU.

Krediti

Mala i srednja preduzeća posebno su ranjiva i zbog sve manje dostupnosti kredita. Zato je Evropska investiciona banka izdvojila za taj segment privrede 30 milijardi evra i namijenila ih za kredite malim i srednjim preduzećima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana