Traže pet plata i mogućnost da rade

Tanja Šikanjić
Traže pet plata i mogućnost da rade

BANjALUKA - Oko 90 otpuštenih radnika preduzeća AD "Budućnost" iz Šamca nastavljaju protest ispred firme, jer nisu prihvatili zahtjev vlasnika Marijana Mišića da pređu u firmu "Nova forma", koja je takođe u njegovom vlasništvu.

Radnici, koji su u četvrtak obustavili rad u ovom drvoprerađivačkom preduzeću, traže da im se omogući rad, isplati pet zaostalih plata i uplate doprinosi, koji im nisu uplaćivani posljednje četiri godine.

- Marijan Mišić je u oktobru 2010. godine tvrdio radnicima "Nove forme" da će im, ukoliko pređu u "Budućnost", plate biti isplaćivane što nije bilo moguće dok su poslovali u okviru "Nove forme" čiji su računi bili blokirani zbog zaduženja. Radnici su pristali na to i prešli u "Budućnost" poslije čega su u ovoj firmi osnovali sindikat kako bi lakše ostvarili svoja prava, a to nije išlo u prilog Mišiću - tvrde predstavnici sindikata.

Dodaju da je po osnivanju sindikata postignut dogovor između sindikata i uprave da se zaostale plate redovno isplaćuju radnicima.

- Mišić taj dogovor nije ispoštovao i 5. septembra ove godine prisilno tražio od radnika da ponovo potpisuju ugovore da će preći u "Novu formu" i to na određeno vrijeme. Takvim ugovorima radnici bi izgubili pravo na sindikat. Pošto nije postignut dogovor radnici su stupili u štrajk, a uprava firme im je zaključila radne knjižice i ne dozvoljava im ulazak u krug firme - navode u sindikatu.

Direktor i vlasnik "Nove forme" Marijan Mišić, koji je ujedno i vlasnik 54 odsto akcija AD "Budućnost", tvrdi da su pomenuti radnici zasnovali radni odnos u "Novoj formi", te da su 2010. godine, pod ugovorom o poslovno- tehničkoj saradnji na dvije godine premješteni u preduzeće AD "Budućnost", ali da je po isteku tog ugovora trebalo da se vrate u "Novu formu".

- Oni nisu pristali da se vrate u 'Novu formu', a pošto im je tamo istekao ugovor, više nisu radnici ni u jednom preduzeću - istakao je Mišić i dodao da zbog lošeg poslovanja plate nisu isplaćivane na vrijeme. 

Iako radnici ovog preduzeća već tri godine neredovno primaju plate, od kojih su polovinu dobili u robi, odnosno namještaju, Mišić je trenutno na čelu Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, gdje obavlja funkciju predsjednika Izvršnog odbora Udruženja.  

U Privrednoj komori RS su istakli da Izvršni odbor Udruženja bira skupština udruženja, odnosno privrednici, te dodali da je Mišić, u vrijeme kada je izabran na tu funkciju, bio jedan od najuspješnijih privrednika, a njegovo preduzeće "Nova forma", jedno od najuspješnijih privrednih društava u Srpskoj.

- U sljedećem periodu nije isključeno da neće doći do njegove smjene na ovoj funkciji, ukoliko se iskaže potreba za tim - istakao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Kompromis

Predstavnici sindikata su istakli da su radnici po stupanju u štrajk vlasniku i upravi firme predložili kompromisno rješenje koje podrazumijeva potpisivanje novih ugovora o radu ali na neodređeno vrijeme i verifikaciju sindikata AD "Budućnost" u sindikat DOO "Nova forma" kao i da se ispoštuje prethodno postignuti dogovor o isplaćivanju zaostalih plata i obaveza.

- Vlasnik i uprava nisu pristali na ovakav kompromis niti su ponudili radnicima prihvatljivo rješenje problema - navode u sindikatu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana