Traže mjesto za fabriku malih kola

Glas Srpske
Traže mjesto za fabriku malih kola

ČIKAGO - Uprava prezaduženog "Dženeral motorsa" (GM), do prije dvije godine najvećeg proizvođača automobila na svijetu, pregovara sa predstavnicima federalne i vladama tri američke države o tome gdje će podići fabriku za izradu manjih automobila, u okviru reorganizacije koja bi trebalo da je izvuče iz krize.


GM, koji je 1. juna zatražio sudsku zaštitu od povjerilaca, predočio je stečajnom sudu listu od 14. fabrika koje će morati da zatvori u narednim mjesecima, u okviru procesa restrukturisanja kompanije i kresanja troškova na svim nivoima. Radi se o pogonima u kojima su izrađivani automobili velike potrošnje goriva, za kojima je od prošle godine drastično opala potražnja u SAD i na drugim tržištima u svijetu.    

GM se sporo prilagodio zahtjevima potrošača, koji su se preorijentisali na kupovinu štedljivih i ekoloških vozila, što je, uz opšte privredno usporavanje, bio osnovi razlog finansijskog kolapsa gigantske auto-kuće.    

Očekuje se da će GM za nekoliko sedmica odlučiti gdje će podići novi pogon. Tri moguće lokacije su u državama Mičigen, Tenesi i Viskonsin.

 Uprava GM je objavila da će u tom pogonu proizvoditi 160.000  automobila godišnje.

 Oko 67 odsto automobila i kamiona GM-a koji su prodavani na tržištu SAD, izrađuje se u zemlji i očekuje se da nova fabrika poveća taj nivo na iznad 70 procenata do 2013. godine.
Generalni direktor GM Fric Henderson izjavio je da će proizvodnja novog modela omogućiti da kompanija što prije izađe iz krize.     

GM je u četvrtak saopštio da je obustavio proizvodnju hibridnog vozila "ševrolet malibu" zbog loše prodaje, jer namjerava da ubrza program izrade hibridnog sistema sljedeće generacije, koji bi trebalo da se nađe na tržištu 2010. godine.

Tržišna utakmica

Izvor blizak kompaniji tvrdi da će GM proizvoditi automobil koji će se na tržištu takmičiti sa novim manjim kompaktnim "Fordovim" vozilom "fijesta" i koji će ispunjavati sve ekološke i standarde o potrošnji goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana