Traže isplatu zaostalih plata

Milka Milunović
Traže isplatu zaostalih plata

BIJELjINA - Tražimo da se gotovo poslije godinu i po agonije riješi pitanje bijeljinske "Save".

Ovo su juče na protestima u krugu "Save" od njenog stečajnog upravnika Nebojše Matića zatražili radnici ovog bijeljinskog preduzeća.  

- Zahtijevamo pripremu tehničko-tehnoloških postrojenja za preradu voća i povrća. Tražimo da se što prije pronađe strateški partner u stečaju i da se obezbijedi nepovratni novac od 820.000 maraka za isplatu potraživanja prema 200 radnika "Save" - poručili su radnici sa protesta.

Radnici su zatražili i isplatu svih obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima, tako da bi "Sava" obezbijedila  sredstva kroz objedinjavanje novca Agrarnog fonda bijeljinske opštine i Investiciono razvojne banke. Oni, takođe, traže da se imenuje novo rukovodstvo koje će stvoriti uslove da fabrika radi i proizvodi, a da se budući kupac obaveže da neće mijenjati program rada preduzeća i otpuštati radnike. 

Član odbora povjerilaca Drago Petrić optužio je stečajnog  upravnika da "danas priča jedno, sutra drugo".

- Upravnik nam nameće Skupštinu povjerilaca da ponovo donese odluku o prodaji, što nije dobro za radnike - kaže Petrić.  

Stečajni upravnik Nebojša Matić naveo je da je dobio zaključak Vlade RS po kojem nisu ispunjeni uslovi za realizaciju prijedloga plana reorganizacije.

- Preporuka je da se ide u pravcu sprovođenja klasičnog stečajnog postupka koji podrazumijeva da se na Skupštini povjerilaca, koja će biti održana početkom maja, donese odluka da se krene sa prodajom preduzeća po početnoj cijeni od 13 miliona maraka - istakao je Matić, dodajući da je i toliki dug prema povjeriocima.

On je naglasio da bijeljinska opština u proteklih  15 mjeseci nije pokazala volju da pomogne ali da je dobio uvjerenje od opštinara da će pomoći "Savi".  

Dogovor

- Na sastanku sa radnicima dogovorio sam se da u sljedeću srijedu organizujemo zajednički sastanak kako bi usaglasili zahtjeve sa kojima bi išli prema Vladi RS i bijeljinskoj opštini - rekla je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana