Traže dodatnih deset milijardi evra

Glas Srpske
Traže dodatnih deset milijardi evra

LONDON - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zatražila je od svojih članica dodatnih deset milijardi evra kako bi pomogla zemljama istočne Evrope da se izvuku iz krize, objavio je juče "Fajnenšel tajms", prenijele su agencije.

List ocjenjuje da ovakav potez banke uoči godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglašava koliko su zapostavljeni problemi sa kojima se suočava istočna Evropa.

Predsjednik EBRD-a Tomas Mirou u pismu MMF-u koje je list dobio na uvid navodi da će, sa sadašnjih 20 milijardi evra kapitala na raspolaganju, banka morati da ograniči pozajmljivanje na osam milijardi evra u 2009. i 2010. godini, a potom taj iznos da smanji na šest milijardi evra.

"Fajnenšel tajms" navodi da je EBRD poslala i upozorenje stranim investitorima da "nema sumnje da je globalna recesija pogodila zemlje u postkomunističkoj tranziciji teže nego bilo koji drugi region u svijetu".

Evropska banka vjeruje da će zemljama istočne Evrope još neko vrijeme biti potrebna pomoć sa strane, mada, kako zaključuje list, sve to ne bi trebalo da izazove paniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana