Traže da se hitno pokrene proizvodnja

Marina Čigoja
Traže da se hitno pokrene proizvodnja

BANjALUKA - Bivši radnici Fabrike alatnih mašina "Jelšingrad" Banjaluka zatražili su juče od Vlade RS da što hitnije preuzme ovu fabriku i pokrene proizvodnju.

Oni su najavili da će u ponedjeljak ponovo održati sastanak u prostorijama preduzeća na kojem očekuju prisustvo predstavnika Vlade RS, s obzirom na to da se na jučerašnjem sastanku nisu pojavili.

- Ako predstavnici Vlade RS ne dođu na sastanak u ponedjeljak predložićemo radikalnija rješenja - rekao je bivši radnik "Jelšingrada" Nedo Nikodinović.

On je podsjetio da bivši radnici "Jelšingrada" traže da se pokrene proizvodnja u ovom preduzeću, povezivanje radnog staža i da radnici koji ispunjavaju uslove idu u penziju. Potraživanja radnika po osnovu neisplaćenih plata iznose 2,4 miliona KM.

Predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, kojima su upućeni pozivi, uputili su telegram u kojem radnike obavještavaju da nisu u mogućnosti da dođu na sastanak.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević, koji se trenutno nalazi u radnoj posjeti Kini, rekao je ranije "Glasu Srpske" da imovina "Jelšingrada" više nema hipoteku i da Vlada treba da se opredijeli da li će tražiti strateškog partnera prije konstituisanja novog preduzeća ili će ući u konstituisanje novog preduzeća pa onda tražiti strateškog partnera.

- U svakom slučaju opredjeljenje Vlade RS je traženje strateškog partnera u budućnosti koji će obezbijediti investiranje i očuvanje sadašnjeg broja radnika, te unapređenje proizvodnje i razvoja ove kompanije u budućem periodu - kazao je Kovačević.

Vlada RS je u oktobru prošle godine za 8.263.620 KM kupila cjelokupnu imovinu FAM "Jelšingrad" Banjaluka, na drugoj ponovljenoj licitaciji u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

Nježić

Stečajni upravnik u FAM "Jelšingrad" Aleksa Nježić rekao je da kupcu fabrike problem trenutno predstavljaju tri zabilježbe koje se odnose na zemljišne knjige, jer su smetnja kod uknjižbe prava vlasništva i kasnije formiranja akcija kapitala.
- Uputiću urgenciju ministru pravde RS Džerardu Selmanu da zemljišno-knjižni ured to sprovede - najavio je Nježić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana